Curiosity investeert in Fins softwarebedrijf

25-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Curiosity investeert in Fins softwarebedrijf

Curiosity investeert in het Finse Freesi. Samen met Helen Ventures stelt het Nederlands venture capital fonds 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de groei en internationale expansie van Freesi. Het Finse technologiebedrijf levert toepassingen voor het analyseren van de luchtkwaliteit en het verbeteren van het binnenklimaat in gebouwen. Curiosity focust zich met zijn investeringen op vroege fase AI-startups in Noord-Europa.

Freesi is in 2017 opgericht door Samu Niska en Antti-Jaakko Alanko. Freesi’s software, op basis van kunstmatige intelligentie (AI), biedt eigenaren en beheerders van vastgoed een schaalbare oplossing om het binnenklimaat, zoals luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid, van de gebouwen te monitoren, analyseren en optimaliseren op basis van geautomatiseerde alarmsignalen en aanbevelingen.

Positieve bijdrage ESG-doelen

Gebruik van de software zou volgens Freesi leiden tot een verhoogde kosteneffectiviteit van de gebouwen, zorgt - zonder afbreuk te doen aan het binnenklimaat - voor energiebesparing, verbetert de gebruikerstevredenheid en helpt bij het voldoen aan nieuwe regelgeving rondom luchtkwaliteit voor bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Dit maakt een positieve bijgedrage aan de ESG-doelstellingen (Environmental, Social & Governance) mogelijk van vastgoedeigenaren en beheerders, terwijl het investeringsrendement van de gebouwen wordt verhoogd.

De afgelopen jaren wist Freesi naar eigen zeggen 'substantiële groei' te realiseren in Finland. De oplossing wordt momenteel gebruikt in commercieel vastgoed, de publieke sector en de bouwsector, op een totaaloppervlakte van meer dan 2.000.000 vierkante meter. Onlangs werd nog een grote internationale vastgoedinvesteerder als klant binnengehaald met een portfolio van meer dan 1.000 gebouwen wereldwijd.

Internationale expansie

Met de nieuwe financiering en ondersteuning van beide venture capital investeerders zet het bedrijf in op internationale expansie. Op korte termijn zal het team van Freesi worden uitgebreid, zal de functionaliteit op het gebied van data-gedreven aanbevelingen worden uitgebreid, en wordt geïnvesteerd in internationale marketing en sales.

De investeerders, Helen Ventures en Curiosity, zullen het bedrijf daarnaast ondersteuning bieden op het gebied van strategie-ontwikkeling, operationele opschaling, recruiting en financiën. Het doel is dat Freesi in de komende jaren uit zal groeien tot een belangrijke softwareleverancier in de internationale vastgoedmarkt.

Terug naar nieuws overzicht