Phishingbende achter miljoenen euro's aan verliezen gepakt in Nederland

24-06-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Phishingbende achter miljoenen euro's aan verliezen gepakt in Nederland

Een grensoverschrijdende operatie, ondersteund door Europol en waarbij de Belgische politie (Police Fédérale/Federale Politie) en de Nederlandse politie (Politie) betrokken waren, resulteerde in de ontmanteling van een georganiseerde criminele groep die betrokken was bij phishing, fraude, oplichting en witwassen. 

De actiedag op 21 juni 2022 leidde tot:

9 arrestaties in Nederland

24 huiszoekingen in Nederland

Inbeslagnames waaronder vuurwapens, munitie, sieraden, elektronische apparaten, contant geld en cryptocurrency

Drugshandel en Wapens

De criminele groep nam contact op met slachtoffers via e-mail, sms en via mobiele berichtentoepassingen. Deze berichten werden verzonden door de leden van de bende en bevatten een phishing-link die naar een nepbankierwebsite leidde. Omdat ze dachten dat ze hun eigen bankrekeningen via deze website bekeken, werden de slachtoffers misleid om hun bankgegevens aan de verdachten te verstrekken. De onderzoeksresultaten suggereren dat het criminele netwerk met deze frauduleuze activiteit enkele miljoenen euro's van hun slachtoffers heeft weten te stelen. Ze gebruikten geldezels om dit geld van de rekeningen van het slachtoffer af te schrijven en het frauduleus verkregen geld te laten uitbetalen. Leden van de groep zijn ook in verband gebracht met gevallen van drugshandel en mogelijke handel in vuurwapens.

Europol

Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling, de operationele coördinatie en verleende analytische ondersteuning bij het onderzoek. Tijdens de operatie heeft Europol drie experts naar Nederland gestuurd om realtime analytische ondersteuning te bieden aan onderzoekers ter plaatse, forensisch onderzoek en technische expertise.

Europol, met hoofdkantoor in Den Haag, Nederland, ondersteunt de 27 EU-lidstaten in hun strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en andere vormen van zware en georganiseerde misdaad. Europol werkt ook samen met veel niet-EU-partnerlanden en internationale organisaties. Van zijn verschillende dreigingsanalyses tot zijn inlichtingenvergaring en operationele activiteiten, Europol beschikt over de instrumenten en middelen die het nodig heeft om zijn steentje bij te dragen om Europa veiliger te maken.

Terug naar nieuws overzicht
Security