Redactie - 28 juni 2022

Einde voor Windows 8.1 nu echt in zicht

Einde voor Windows 8.1 nu echt in zicht image

Het einde van Windows 8.1 komt nu echt in zicht. De uitgebreide ondersteuning voor het besturingssysteem stopt over een half jaar. Ook voor Exchange Server 2013 komt de einddatum naderbij.

Microsoft stopte al in 2018 met de officiële ondersteuning voor Windows 8.1 - en die voor Windows 8 in 2016. Later in 2018 werd ook de Windows 8.1 Store gesloten voor nieuwe apps. Microsoft heeft sindsdien nog wel beveiligingsupdates uitbracht, maar die vallen zoals gepland na vijf jaar ook weg.

Op 10 januari 2023 moeten gebruikers van 8.1 dus echt overgestapt zijn naar een nieuwe vrsie van het OS. Er zullen geen patches meer uitkomen voor het systeem en software die erop draait. Ook technische ondersteuning is niet meer mogelijk.

Reminders

Microsoft begint volgende maand met het uitsturen van reminders naar klanten die Windows 8.1 nog gebruiken. Echt veel zijn dat er niet (meer). Windows 8.1 was een van de minder goed onthaalde versies van het besturingssysteem. Het volgde vrij snel op Windows 8, dat felle kritiek kreeg omdat het heel veel veranderingen introduceerde, vooral voor mobiele devices. Zo'n 3,06 procent van alle Windows-devices zou nu nog 8.1 gebruiken, tegen bijna 72 procent voor Windows 10.

Dat verklaart ook waarom er geen 'extended security update' komt voor 8.1, zoals die er wel is gekomen voor het veel populairdere Windows 7. Bij een dergelijke update-regeling betalen organisaties waeen bijdrage om nog enkele jaren op hun huidige systeem te kunnen draaien.

De systemen die nu nog op Windows 8.1 draaien, zijn waarschijnlijk niet sterk genoeg om Windows 11 aan te kunnen. Windows 10 is wel nog een optie. Ondersteuning voor deze versie van het Microsoft-OS loopt nog tot 2025. Hoewel de officiële periode voor gratis overschakelen van Windows 8 naar 10 al in 2016 afliep, is de kans vrij groot dat organisaties met een geldige productsleutel nog gratis kunnen upgraden.

Einde levensduur Exchange Server 2013

Microsoft gaat ook reminders versturen over het einde van de levensduur van Exchange Server 2013's mail- en kalenderplatform, per 11 april 2023. Algemene ondersteuning voor het serverplatform werd al vier jaar geleden, in april 2018, afgesloten. Hier zijn de opties voor upgrades Exchange Server 2019 voor systemen die daar sterk genoeg voor zijn, of Exchange Online, de cloudversie van Exchange Server.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!