Consumentenbonden dienen klacht in tegen Google wegens misleiden van gebruikers

30-06-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Consumentenbonden dienen klacht in tegen Google wegens misleiden van gebruikers

Techgigant Google misleidt consumenten die een Google-account aanmaken, stellen Europese consumentenorganisaties. Zo zou het Amerikaanse bedrijf willen zorgen dat het persoonlijke gegevens van gebruikers mag gebruiken. Consumentenbonden die onder de koepelorganisatie BEUC vallen dienen een klacht in bij de privacywaakhonden in hun EU-lidstaat.

De consumentenbonden stellen dat Google gebruikers geen privacy by design en by default biedt, iets dat volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wel verplicht is. Tien consumentenbonden nemen daarom actie en willen Google zo dwingen zich aan de AVG te houden.

'Mix van onduidelijke en misleidende opties'

Ursula Pachl, Deputy Director General van de European Consumer Organisation (BEUC): “In tegenstelling tot wat Google beweert over het beschermen van de privacy van consumenten, zijn tientallen miljoenen Europeanen op een snelle manier in de gaten gehouden toen ze zich aanmeldden voor een Google-account. Er is maar één stap voor nodig om Google alles wat u doet te laten controleren en exploiteren. Als je wilt profiteren van privacyvriendelijke instellingen, moet je navigeren door een langer proces en een mix van onduidelijke en misleidende opties. Kortom, wanneer u een Google-account aanmaakt, wordt u door ontwerp en standaard onderworpen aan toezicht. In plaats daarvan zou privacybescherming de standaard en gemakkelijkste keuze moeten zijn voor consumenten.”

Bij het aanmelden voor een account kunnen gebruikers op verschillende manieren toestemming geven aan Google voor het gebruik van hun data. De teksten die het bedrijf hierbij gebruikt zijn volgens de consumentenbonden echter onduidelijk, incompleet en misleidend. Consumenten worden zo gehinderd bij het maken van een geïnformeerde keuze, stellen de organisaties.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud