Gartner: Wereldwijd minder vraag naar pc's dit jaar

01-07-2022
Deel dit artikel:

Gartner: Wereldwijd minder vraag naar pc's dit jaar

De wereldwijde pc-verzendingen dalen in 2022 met 9,5%, voorspelt marktonderzoeker Gartner. De pc-markt maakt dit jaar naar verwachting de sterkste daling van alle apparaatsegmenten doormaakt.
 
"Een perfecte storm van geopolitieke omwenteling, hoge inflatie, valutaschommelingen en verstoringen van de toeleveringsketen hebben de vraag van bedrijven en consumenten naar apparaten over de hele wereld verlaagd en zullen de pc-markt in 2022 het hardst beïnvloeden", zegt Ranjit Atwal, senior director analist bij Gartner. "De vraag naar pc's van consumenten daalt in 2022 met 13,1% en zal veel sneller dalen dan de vraag naar pc's voor bedrijven, die naar verwachting jaar op jaar met 7,2% zal dalen."

PC-markt in EMEA daalt met 14%

Vanuit regionaal perspectief wordt voorspeld dat de pc-markt in EMEA in 2022 een daling van 14% zal optekenen als gevolg van een gebrek aan vraag naar pc's van consumenten. De Russische invasie van Oekraïne, prijsstijgingen en het niet beschikbaar zijn van producten als gevolg van lockdowns in China hebben een aanzienlijke invloed op de consumentenvraag in de regio.
 
Over het geheel genomen neemt naar verwachting de wereldwijde verzending van het totale aantal apparaten (pc's, tablets en mobiele telefoons) in 2022 met 7,6% af. Groot-China en Oost-Europa, inclusief Eurazië, laat een daling met dubbele cijfers zien (zie tabel 1), voorspelt Gartner.

gartner-pc-shipments-2022.png

Minder vraag naar smartphones

Terwijl de wereldwijde verzending van mobiele telefoons in 2022 naar verwachting met 7,1% zal afnemen, wordt geschat dat de verzending van smartphones jaar op jaar met 5,8% zal afnemen. Regionaal zal Groot-China het hardst worden getroffen met smartphoneverzendingen die in 2022 met 18,3% zullen dalen.
 
Regionaal heeft Groot-China de afgelopen twee jaar het voortouw genomen bij de adoptie van 5G-telefoons. De ineenstorting van de smartphonemarkt in de regio betekent echter een daling van 2% in de verzending van 5G-telefoons in 2022, na een groei van 65% in 2021.
 
"Aan het begin van het jaar werd verwacht dat de 5G-telefoonmarkt in Groot-China een groei met dubbele cijfers zou laten zien", aldus Atwal. “De impact van China’s zero tolerance COVID-19-beleid en de daaruit voortvloeiende lockdowns hebben deze trend drastisch gekeerd. Een groot aantal consumenten stopte met het kopen van niet-essentiële artikelen, waaronder 5G-smartphones.”

Vraag naar 5G-telefoons wereldwijd stijgt

In 2022 verwacht Gartner dat het aantal wereldwijd verscheepte 5G-telefoons in totaal 710 miljoen stuks zal bedragen. Hoewel dit een stijging van 29% is ten opzichte van 2021, is het lager dan eerdere verwachtingen. "Het groeipercentage is aanzienlijk lager dan de verwachte stijging van 47% aan het begin van het jaar, met als gevolg een verlies van 95 miljoen 5G-telefoonzendingen", aldus Atwal.
 
De vraag naar 5G-telefoons neemt naar verwachting in 2023 sneller toe. "Een groot deel van de migratie naar 5G zal standaard plaatsvinden, aangezien gebruikers oudere 4G-smartphones aan het einde van hun levenscyclus zullen vervangen door 5G-compatibele smartphones", zegt Atwal.
 
Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Forecast: PCs, Ultramobiles and Mobile Phones, Worldwide, 2020-2026, 2Q22 Update."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware