Facebook schikt over tracken gebruikers op externe sites

02-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Facebook schikt over tracken gebruikers op externe sites

Facebook wil in de VS 90 miljoen dollar betalen om een groepsrechtszaak te schikken waarbij het gebruikers bleef tracken op externe sites, ook al waren ze uitgelogd. Ook in België werd het bedrijf daar al voor veroordeeld.

Dat Facebook je digitale wandel en handel in kaart brengt is intussen bekend, maar dat het dat ook blijft doen nadat je je expliciet afmeldt was tien jaar geleden voor velen een verrassing. Dat leidde in Californië tot een class action rechtszaak, specifiek voor Amerikanen die sites bezochten die een like-knop hadden en dat tussen 22 april 2010 en 25 september 2011.

Concreet plaatst Facebook via die knop cookies op je toestel. In principe horen die je niet te volgen als je niet bent aangemeld, maar Facebook deed dat wel.

Elke gedupeerde krijgt geld

De zaak in de VS wordt nu na meer dan tien jaar waarschijnlijk met een minnelijke schikking geregeld. Een rechtbank in Californië gaf daar een voorlopige toestemming voor. Hoeveel mensen er geld zullen krijgen, en hoeveel dat is, is nog niet bekend. In een andere zaak in de Amerikaanse Staat Illinois moest Facebook 650 miljoen betalen en kregen 1,6 miljoen gebruikers 397 dollar.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht