Wouter Hoeffnagel - 01 juli 2022

Europees roaming-beleid met tien jaar verlengd

Europees roaming-beleid met tien jaar verlengd image

Nieuwe Europese wetgeving die het roaming-beleid binnen de Europese Unie (EU) verlengt treedt vandaag in werking. Roaming blijft hierdoor tot 2032 gratis binnen EU. Goed nieuws met het oog op de productiviteit van werknemers in het buitenland.

"Met onze roamingregeling hebben we allemaal geprofiteerd van Roam-like-at-home. We kunnen bellen, sms'en en internetten zonder extra kosten als we in de EU reizen. Dit is een zeer tastbaar voordeel van onze Europese interne markt. Door deze regels te verlengen, blijven de interoperatorprijzen concurrerend en kunnen consumenten de komende tien jaar genieten van gratis roamingdiensten", zegt Margrethe Vestager, Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age.

Thierry Breton, Commissioner for the Internal Market: "Weet je nog toen we mobiele data moesten uitschakelen tijdens het reizen in Europa - om te voorkomen dat we een enorme roamingrekening kregen? Nou, dit is geschiedenis. En we zijn van plan dit de komende 10 jaar zo te houden. Betere snelheid, meer transparantie: we blijven het leven van de EU-burgers verbeteren.”

Dezelfde verbinding als thuis

De Europese Commissie wil dat Europeanen in andere EU-lidstaten over dezelfde internetverbinding beschikken als in hun thuisland. Operators die bijvoorbeeld een 5G-verbinding leveren in het thuisland, moeten hiertoe ook in het buitenland toegang toe bieden indien deze beschikbaar zijn. Ook moeten gebruikers in hun contract en via de website van de provider informatie kunnen vinden over de beschikbaarheid van netwerken.

Ook moeten providers klanten verplicht gaan waarschuwen indien hun smartphone verbinding maakt met een netwerk dat hogere kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan satellietverbinding waarvan in vliegtuigen gebruik kan worden gemaakt. In sommige gevallen maken smartphones automatisch verbinding met deze netwerken, wat hoge kosten met zich mee kan brengen.

Hoge kosten voorkomen

Indien gebruikers via dergelijke netwerken meer dan 50 euro aan kosten maken - of een ander vooraf ingesteld limiet overschrijden - moeten providers automatisch de mobiele dienstverlening onderbrengen. Providers mogen aanvullende diensten leveren, zoals de mogelijkheid tot een opt-out van roaming in vliegtuigen en op boten.

Vanaf juni 2023 moeten operators daarnaast automatische berichten versturen naar klanten die een ander land bezoeken en hen invoeren over alternatieve wijzen om hulpdiensten te bereiken. Bijvoorbeeld via real-time tekstberichten of via een app. De alternatieve methoden zijn onder meer gericht op gebruikers die geen gebruik kunnen maken van spraakgesprekken.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!