Medeoprichter van OneCoin op lijst meest gezochte voortvluchtige VS

01-07-2022
Deel dit artikel:

Medeoprichter van OneCoin op lijst meest gezochte voortvluchtige VS

Ruja Ignatova, medeoprichter van OneCoin, is door de FBI toegevoegd aan de lijst met meest gezochte voortvluchtige. Ignatova zou honderden miljoenen dollars hebben verdiend met haar digitale munt. De FBI en gedupeerden stellen echter dat het gaat om een piramidespel.

OneCoin is in 2014 opgericht en won in korte tijd aan populariteit bij investeerders. Naar schatting staken investeerders zo'n 4 miljard euro in OneCoin. De Amerikaanse politie stelt echter dat de onderneming uitsluitend is opgezet om investeerders op te lichten. Hen werd een cryptomunt beloofd die goedkoper en veiliger zou zijn dan bitcoin. De politie stelt echter dat doordat geen transactiegegevens werden bijgehouden via een blockchain, de munt feitelijk geen waarde had.

Beloning van maximaal 100.000 dollar

Ignatova is al jaren spoorloos. Zij verdween in 2017 na een reis naar Athene. De FBI looft een beloning van maximaal 100.000 dollar uit voor tips over de huidige verblijfplaats van de medeoprichter van OneCoin.

De broer van Ruja Ignatova, Konstantin Ignatova, is in 2019 al gearresteerd en bekende schuld aan onder meer bankfraude en witwassen. Ook is een advocaat veroordeeld, die eveneens vele miljoenen dollars aan OneCoin zou hebben verdiend.

Terug naar nieuws overzicht