Amazon Prime-gebruikers moeten abonnement sneller kunnen opzeggen

04-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Amazon Prime-gebruikers moeten abonnement sneller kunnen opzeggen

Gebruikers moeten Amazon Prime in twee klikken kunnen opzeggen. Dat is door de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU-lidstaten afgesproken met Amazon.

Amazon Prime is een dienst waarmee voor het afleveren van pakketten, evenals een streamingdienst voor series en films. Voorheen konden gebruikers wel eenvoudig een abonnement afsluiten, maar moesten zij volgens de ACM veel moeite doen om het abonnement op te zeggen. Zo moesten zij door verschillende pagina's scrollen en waarschuwingen wegklikken. Dit is nu niet meer nodig.

'Niet moeilijk maken om abonnement op te zeggen'

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Bedrijven moeten het consumenten niet moeilijk maken hun abonnement op te zeggen. We zien vaker dat bedrijven consumenten beïnvloeden om keuzes te maken die ze anders niet zouden maken, door het ze bijvoorbeeld moeilijk te maken hun abonnement te beëindigen. Dit soort manipulatie door de vormgeving van de app of website kan een schending van de consumentenregels zijn. Daar treden we tegen op om consumenten te beschermen tegen dit soort praktijken.”

De ACM brengt ook de ‘Leidraad Bescherming online consument’ uit. Deze leidraad is gebaseerd op de Europese consumentenregels en zet uiteen waar online verleiding overgaat in misleiding. De leidraad vormt de basis voor onderzoek en handhaving door de ACM, en bevordert eerlijke concurrentieverhoudingen tussen bedrijven. De leidraad wordt momenteel vernieuwd.

Terug naar nieuws overzicht