Drie arrestaties voor betrokkenheid bij EncroChat

04-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Drie arrestaties voor betrokkenheid bij EncroChat

Drie mensen zijn aangehouden voor betrokkenheid bij EncroChat. Dit bedrijf leverde telefoons voor versleutelde communicatie. Onder meer criminelen maakten hiervan gebruikt. In 2020 is de dienst door de Nederlandse en Franse politie gehackt, waarna zij maandenlang met berichtenverkeer konden meelezen.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de arrestatie tegenover de NOS. De arrestaties vonden in Nederland plaats. De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de 'criminele organisatie rond EncroChat', meldt het OM. Ook zouden zij zich hebben schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel geldt. Afgelopen week vonden ook doorzoekingen plaats. De verdachten blijven in ieder geval twee weken vastzitten.

Berichten van EncroChat worden door het OM als bewijsmateriaal gebruikt in tientallen rechtszaken. Advocaten uiten kritiek. Zo wijzen zij er onder meer op dat onduidelijk is hoe EncroChat door de politie is gehackt. Hierdoor kan niet gecontroleerd worden of dit volgens de regels is verlopen. In diverse zaken is inmiddels echter geoordeeld dat de berichten als bewijsmateriaal gebruikt mogen worden. Ook zijn er inmiddels verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen in deze rechtszaken.

Terug naar nieuws overzicht