De finale van een pan-Europese hackathon om Oekraïne te helpen - Coding Challenge for Ukraine - vond onlangs plaats. De Europese Commissie wees op 29 juni in samenwerking met de Oekraïense Vereniging van Fintech for Innovation Companies (UAFIC) en de European Association of Digital Finance (EDFA) een AtomicLab als winnaar aan. Het project ontvangt 10.000 euro.
Ongeveer 30 teams uit diverse landen namen deel aan de hackathon. Hieruit zijn vijf finalisten geselecteerd met de beste IT-oplossingen om vluchtelingen, ontheemden, oorlogsslachtoffers en kleine en middelgrote bedrijven te helpen. De oplossingen leveren een significante bijdrage aan de wederopbouw van Oekraïne.
De finale van de hackathon bestond uit 6 teams:
De prijsuitreiking vond deze week plaats in Brussel. Aanwezig waren onder meer:
“Ik denk dat het idee en de reden dat we hier vandaag zijn veelvoudig is, maar vooral om Oekraïne te steunen. Ik vind dit een fantastisch initiatief”, zei Eurocommissaris McGuinness bij de opening van het event. “Sinds 2014 heeft Oekraïne enorme vooruitgang geboekt en de aankondiging van vorige week van de Raad over de status van kandidaat-lidstaat is echt een erkenning van die vooruitgang. Maar natuurlijk moet iedereen meer doen, en we zijn hier om te helpen.”
“We handelen op een positieve manier, creëren een positieve disruptie, ondersteunen startups en proberen hoop te vinden in de oorlog in Oekraïne en aan de Europese grenzen. Voor mij is het dan ook een eer om hier te zijn", zei Eva Kaili, ondervoorzitter van het Europees Parlement.
De winnaar van de Coding Challenge for Ukraine is AtomicLab, dat de hoofdprijs van 10.000 euro ontvangt. De oplossing van het team is gericht op het herstellen van de culturele monumenten van Oekraïne die tijdens de oorlog zijn verwoest. Het platform brengt investeerders die de wederopbouw van het gebouw / monument / cultureel erfgoed kunnen financieren samen met aannemers die de restauratieopdracht kunnen uitvoeren. Het platform trekt investeerders aan, omvat een NFT-galerij met filters en beoordelingen van artiesten.
“De codeeruitdaging voor Oekraïne is een vitaal initiatief, met intelligente mensen en tientallen uitgebreide ideeën. Het internationale betalingssysteem LEO ondersteunde deze hackathon omdat het een prioriteit is voor Oekraïne om snel te integreren in de Europese economie, onze capaciteiten te tonen en kwetsbare sociale groepen te helpen. We hebben een manier gecreëerd om de oplossing te vinden die perfect voldoet aan de bovengenoemde doelen, en hebben een lijst met andere veelbelovende teams. Het is voor ons een fantastische ervaring!”, zegt Alyona Shevtsova, CEO van het internationale betalingssysteem LEO.