Wouter Hoeffnagel - 05 juli 2022

Ministers: Geheime diensten vernietigen data van miljoenen burgers

Ministers: Geheime diensten vernietigen data van miljoenen burgers image

Geheime diensten gaan informatie die zij ten onrechte over burgers hebben bewaard vernietigen. Dit bevestigen minister van Defensie Kasja Ollongren en minister van Binnenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een brief aan de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF).

BoF stelt dat de geheime diensten informatie van miljoenen burgers bewaren die zij volgens de wet niet meer mogen hebben. De organisatie diende hierover een klacht in bij de CTIVD, die toezicht houdt op de geheime diensten. Na onderzoek stelde de CTIVD BoF in het gelijk en bepaalde op 15 juni 2022 dat de data moeten worden vernietigd.

De geheime diensten vallen onder de verantwoordelijkheid van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Volgens de wet moeten de ministers binnen twee weken bekend maken hoe en wanneer ze de gegevens gaan vernietigen. Dit hebben de ministers gedaan in een brief die is verstuurd aan zowel het CTIVD als BoF. De ministers melden in de brief dat de gegevens op de dag van de beslissing door de toezichthouder al onbruikbaar zijn gemaakt. De data worden binnen drie maanden vernietigd.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!