Meta klaagt man aan voor kopiëren Instagram-profielen

07-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meta klaagt man aan voor kopiëren Instagram-profielen

De eigenaar van de zogeheten kloonsite MyStalk is aangeklaagd door Meta, moederbedrijf van Instagram en Facebook. Meta stelt dat de man op zijn website informatie van 350.000 mensen heeft verzameld via geautomatiseerde Instagram-accounts, waaronder foto's en video's van gebruikers. Dit zonder hiervoor toestemming te vragen aan gebruikers. Ook een leverancier van software waarmee dergelijke data kan worden verzameld - Octupus - is door Meta voor de rechter gedaagd.

In een blogpost meldt Meta vorig jaar al actie te hebben ondernomen tegen MyStalk. Het bedrijf zou onder meer in een brief van de eigenaar hebben geëist dat hij zijn activiteiten staakt. Ook blokkeerde Meta meerdere malen de toegang van de man tot zowel Instagram als Facebook.

Ruim honderd kloonsites opgespoord

Meta stelt dat kloonsites als MyStalk afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van zijn platform. Sinds de eerste helft van 2021 zijn door Meta naar verluid ruim honderd kloonsites opgespoord.

Naast de eigenaar van MyStalk daagt Meta ook het bedrijf Octopus voor de rechter. Octopus levert software waarmee gebruikers data kunnen verzamelen van onder meer Instagram en Facebook. Het gaat dan specifiek om gegevens die gebruikers op hun profiel vermelden, zoals geboortedata en telefoonnummers. Meta stelt dat Octopus niet alleen de huisregels van Meta schendt, maar ook digitale auteursrechten.

Terug naar nieuws overzicht