Amazon onder verscherpt toezicht gesteld door Duitse mededingingsautoriteit

07-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Amazon onder verscherpt toezicht gesteld door Duitse mededingingsautoriteit

De Duitse mededingingsautoriteit verscherpt het toezicht op Amazon. Het Budeskartellamt bestempelt de Amerikaanse e-commercegigant als een 'buitengewoon marktoverkoepelend belang voor de concurrentie' en een centraal sleutelfiguur op het gebied van e-commerce.

Het Budeskartellamt wijst bij deze beoordeling onder meer op de dubbele rol die Amazon speelt als verkoper en aanbieder van een platform dat is opengesteld voor andere handelaren. De Duitse mededingingsautoriteit ziet Amazon daarom als een dominante speler. Ook wijst de toezichthouder op de abonnementsformule achter Prime. Klanten krijgen hierbij niet alleen gratis leveringen, maar ook toegang tot muziek- en videostreamingdiensten.

Amazon bestudeert mogelijkheden

Amazon kan zich niet vinden in de bevindingen van het Budeskartellamt en kondigt aan zich hiertegen te zullen verzetten. Het bedrijf meldt in een reactie zijn mogelijkheden waaronder rechtsmiddelen zorgvuldig te bestuderen.

Eerder zijn Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook-moederbedrijf Meta door het Budeskartellamt onder verscherpt toezicht geplaatst. Dit is mogelijk dankzij wetgeving die sinds vorig jaar van kracht is. Deze biedt het Budeskartellamt de ruimte bedrijven in sommige gevallen te dwingen bepaalde activiteiten te staken indien de concurrentie onder druk komt te staan.

Terug naar nieuws overzicht