Apple beschermt met Lockdown Mode tegen gerichte cyberaanvallen

08-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Apple beschermt met Lockdown Mode tegen gerichte cyberaanvallen

Apple introduceert een nieuwe beveiligingsfeature die gebruikers moet beschermen tegen gerichte cyberaanvallen door bedrijven die met steun van overheden spyware ontwikkelen. Ook stelt Apple 10 miljoen dollar beschikbaar voor onderzoek die dergelijke dreigingen aan het licht brengt.

Dit kondigt de Amerikaanse techgigant aan in een blogpost. De nieuwe functie heet Lockdown Mode en is een optioneel beveiligingsniveaus dat gebruikers naar eigen inzicht kunnen inschakelen. Bijvoorbeeld doordat zij door hun functie een vergroot risico lopen doelwit te worden van gerichte spionage. Als voorbeeld noemt Apple spionage met spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group.

Beveiliging versterken

Lockdown Mode is beschikbaar in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Het versterkt de beveiliging van devices en beperkt bepaalde functionaliteiten om het aanvalsoppervlak te verkleinen. Zo zijn de meeste soorten bijlagen die via tekstberichten kunnen worden verstuurd - los van afbeeldingen - standaard geblokkeerd. Ook zijn link previews uitgeschakeld. Dat geldt ook voor bepaalde webtechnologieën, zoals just-in-time (JIT) JavaScript compilation.

Een ander voorbeeld zijn binnenkomende uitnodigingen en serviceverzoeken, waaronder FaceTime-gesprekken. Deze zijn standaard geblokkeerd indien de gebruiker de verzender niet eerder heeft gecontacteerd. Indien een iPhone is vergrendeld, kan daarnaast indien Lockdown Mode is ingeschakeld geen verbinding worden gemaakt met een computer of accessoires via een bedrade verbinding. Ook is de installatie van configuratieprofielen geblokkeerd en kan het apparaat niet worden toegevoegd aan mobile device management-oplossingen.

Ook creëert Apple een nieuwe categorie in zijn Apple Security Bounty-programma. Gebruikers die de Lockdown Mode weten te omzeilen kunnen beloningen krijgen tot 2 miljoen dollar.

10 miljoen dollar voor onderzoek

Apple stelt ook 10 miljoen dollar beschikbaar voor organisaties die gerichte aanvallen onderzoeken, aan het licht brengen of helpen te voorkomen. Het geldt wordt beschikbaar gesteld aan het Dignity en Justice Fund, dat is opgericht door de Ford foundation. Het bedrag van 10 miljoen dollar wordt door Apple aangevuld met de eventuele opbrengst van een rechtszaak die het momenteel voert tegen NSO Group.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security