Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2022

IDC: Opnieuw minder vraag naar PCs

IDC: Opnieuw minder vraag naar PCs image

De wereldwijde verzending van traditionele pc's zijn jaar-op-jaar met 15,3% tot 71,3 miljoen stuks gedaald in het tweede kwartaal van 2022 (2Q22), blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IdC. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal met lagere zendingen na twee jaar van groei. De daling is groter dan verwacht, wat IDC toeschrijft aan het aanbod en de logistiek verdere verslechtering als gevolg van de lockdowns in China en aanhoudende macro-economische tegenwind.

IDC verzamelt de cijfers in zijn Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. "De vrees voor een recessie blijft toenemen en de vraag in alle segmenten verzwakken", zegt Jitesh Ubrani, onderzoeksmanager voor IDC's Mobile Device-trackers. "De vraag van consumenten naar pc's is op korte termijn afgenomen en dreigt op de lange termijn te verdwijnen naarmate consumenten voorzichtiger worden met hun uitgaven en opnieuw gewend raken aan computergebruik op verschillende soorten apparaten, zoals telefoons en tablets. Ondertussen is de commerciële vraag robuuster geweest, hoewel het ook is afgenomen omdat bedrijven aankopen uitstellen."

Volume is vergelijkbaar met het begin van de pandemie

Ondanks de recente daling en afnemende vraag is het totale pc-volume nog steeds vergelijkbaar met het begin van de pandemie. De volumes bereikte in het tweede kwartaal van 2020 zo'n 74,3 miljoen stuks. De markt ligt nog steeds ruim boven het pre-pandemische niveau ligt. Zo waren de volumes in het tweede kwartaal van 2018 en 2019 respectievelijk 62,1 miljoen en 65,1 miljoen eenheden.

"Nu de honger naar pc's in het onderwijs verzadigt en de vraag van de consument stagneert, verwacht de pc-markt in de VS opnieuw een daling met dubbele cijfers in de meeste segmenten", zegt Neha Mahajan, onderzoeksmanager bij het Devices and Displays-team van IDC. "De vraag naar commerciële pc's vertoont ook tekenen van een vertraging, maar er worden nog steeds groeicijfers verwacht in bepaalde commerciële subsegmenten waar de vraag naar Windows-apparaten met een laag middenbereik actief en onvervuld blijft."

IDC-pc-markt-2022q2-2.png

Top 3 grootste spelers is onveranderd

Hoewel de top 3 van grootste spelers onveranderd is, slaagde Apple erin de vijfde positie te veroveren. Het bedrijf staat gelijk met ASUS, hoewel de productie tijdens het kwartaal daalde. Als gevolg daarvan stond Acer deze editie van de Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker op de 4e plaats. Behoudens verdere leveringsproblemen, verwacht IDC dat Apple de productie in de tweede helft van het jaar verder opvoert.

IDC-pc-markt-2022q2.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!