Provincie Groningen wil hyperscale-datacenters verwelkomen

12-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Provincie Groningen wil hyperscale-datacenters verwelkomen

De provincie Groningen staat open voor de komst van megadatacenter van hyperscalers. Op dit moment zijn er minstens zeventien plannen voor nieuwe datacenters of uitbreidingen van bestaande datacenters. Deze kennen variërende grootte.

Dit blijkt uit een rondgang van de NOS onder de twaalf Nederlandse provincies. De zeventien voorgenomen projecten staan allen in Noord-Holland en Groningen gepland. De plannen zijn nog niet in alle gevallen definitief. Ook kunnen er naast deze zeventien plannen ook plannen bestaan voor kleinere datacenters waarvoor een gemeente in plaats van provincie verantwoordelijk is.

Datacenter van Meta in Zeewolde

Over de vestiging van hyperscale-datacenters in Nederland is de afgelopen maanden onrust en discussie ontstaan. Aanleiding hiervoor was het geplande datacenter van Meta in Zeewolde, dat gebouwd moest worden op een stuk grond ter grootte van zo'n 245 voetbalvelden. Het project kwam onder vuur te liggen, onder meer vanwege zijn omvang en de impact op het Nederlandse energienetwerk. Meta heeft inmiddels bekend gemaakt definitief van het plan af te zien.

De gemeenten Hollands Kroon in Noord-Holland en Het Hogeland in Groningen zijn door minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening onlangs aangewezen als vestigingsplaats voor hyperscale-datacenters. Hollands Kroon heeft echter al laten weten - boven op de plannen die er al liggen - geen nieuwe megadatacenters meer wil verwelkomen. Mirjam Wulfse, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening in Groningen, meldt aan de NOS dat de provincie Groningen nog wel openstaat voor de komst van hyperscale-datacenters. Wulfse ziet ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Voorwaarde is wel dat dit past in de mix van bedrijven in het gebied. Er zouden zich nog geen partijen hebben gemeld die een dergelijk datacenter willen bouwen. De verantwoordelijk wethouder in Het Hogeland wil nog niet reageren en eerst de stemming in het college afwachten.

Blackstone

Recent is Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone is voor negen miljoen euro eigenaar geworden van een nieuw te bouwen datacenter in Groningen. De gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta en de provincie Groningen zijn akkoord met de verkoop van grond op het havenbedrijf Groningen Seaports, zo meldt het NRC.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters