Russische Linux-distributeur gaat voor beursgang

12-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Russische Linux-distributeur gaat voor beursgang

De Russische Linux-distributeur RPA RusBITech is van plan om naar de beurs te gaan zo melden Reuters en The Register. Een Russische schatting waardeert de beursgang op ongeveer 17 miljard roebel, zo'n 260 miljoen dollar. Naar verluidt bezit CEO Ilya Sivtsev 20 procent van het bedrijf.

RusBITech werkte met diverse partners en ontwikkelt Astra Linux, een derivaat van Debian Linux, dat x86, Arm een andere CPU-architecturen ondersteund. Tevens ondersteunt het MIPS, vermoedelijk voor Russische Baikal CPU's en Elbrus-apparatuur.

Astra Linux is een Russisch op Linux gebaseerd computerbesturingssysteem ( OS) dat massaal wordt geïmplementeerd in de hedendaagse Russische Federatie om Microsoft Windows te vervangen.

De Astra Linux technologie wordt gebruikt door het Russische leger en de politie. Afgezien van leger en politie wordt het nu geleverd aan onderwijs-, gezondheidszorg- en andere staatsinstellingen, evenals aan industriële reuzen zoals RZDGazpromRosatom en anderen. Server-versies van Astra Linux zijn gecertificeerd om te werken met Huawei apparatuur.

De OS-releases van Astra Linux zijn vernoemd naar Hero Cities in Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Er is één release voor algemene doeleinden met de naam Oryol, gericht op "het bereiken van doelen voor kleine en middelgrote bedrijven". Andere releases zijn gemarkeerd als "speciaal doel" - de Smolensk voor x86-64 pc's, Tula voor netwerkhardware, Novorossiysk voor mobiele ARM -apparaten en Moermansk voor IBM System Z - mainframecomputers.

Rusbitech produceert ook een "soft/hardware Trusted Boot Control Module" MAKSIM-M1 ("?643?1") met PCI-bus. Het voorkomt ongeautoriseerde toegang en biedt een aantal andere verhoogde digitale beveiligingsfuncties. De module ondersteunt, naast Astra Linux, ook besturingssystemen met Linux-kernel 2.6.

Bron: Wikipedia en The Register.

Terug naar nieuws overzicht
Software