Hoe adopteren Nederlandse IT-beslissers cloud technologie?

12-07-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Hoe adopteren Nederlandse IT-beslissers cloud technologie?

Wat is vandaag de dag de status van cloud gebruik in Nederland? Neemt het gebruik van as a service toe? Is er grip op de kosten van cloud gebruik? Markt intelligentie bureau Smart Profile en Dutch IT-channel legden deze vragen voor aan een groot aantal Nederlandse IT-beslissers. De uitkomsten zijn gebundeld in de vierde editie van de Dutch IT Cloud Survey special, getiteld Cloud in Nederland.

Een interessante conclusie van het onderzoek is dat de meeste IT-beslissers actief een cloud migratie hanteren en veel van hen hebben zelfs alle migraties afgerond. Toch zijn er hindernissen die moeten worden opgelost. Zo geeft ongeveer een derde van de geïnterviewden aan dat niet alle applicaties zich lenen voor een migratie. Het gaat vooral om legacy applicaties. Ook de kostenstructuur wordt door bijna een derde genoemd. Het verliezen van (een deel van) de controle wordt door twintig procent van de respondenten als een nadeel gezien.

Cloud Cost Management

Uit de Dutch IT Cloud Survey (PDF) blijkt dat de financiële impact van een cloudgang wordt gevoeld. Ongeveer een derde verwacht dat een cloudomgeving duurder zal zijn. De meeste van deze respondenten denken overigens wel dat tegenover die hogere kosten meer gemak staat. Wellicht dat de ICT-branche de IT-beslissers kunnen ondersteunen met Cloud Cost Management toepassingen die meer inzicht geven in het gebruik van cloud.

As a Service

Opvallend is dat de IT-beslisser steeds vaker een 'as-a-service' model prefereert en dit waar mogelijk toepast. Ze willen steeds vaker hard- en software bij voorkeur financieren middels lease of afbetaling mechanismen. Maar een andere groep kiest nog steeds voor aankoop, en met een jaarlijkse afschrijving.

Inzicht

De Dutch IT Cloud Survey 2022 geeft u een actueel inzicht in het gebruik van cloud businesstoepassingen in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit allemaal vanuit het perspectief van IT-leiders zoals IT-managers, CIO’s en innovatiemanagers. De bevindingen in dit onderzoek geven een waardevol inzicht in hoe de Nederlandse IT-beslisser zijn reis naar de cloud aflegt. Doe er uw voordeel mee!

Lees het onderzoek in de Dutch IT Cloud special. 

Lees de PDF versie  Dutch__IT_Cloud_onderzoek_2022.pdf

Door: Erik van Gurp, Business Analyst Smart Profile, en Witold Kepinski, Director Content en Editor-in-Chief Dutch IT-channel

Terug naar nieuws overzicht
Cloud