Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2022

Privacyorganisatie: Europese Commissie moet AVG strenger toepassen

Privacyorganisatie: Europese Commissie moet AVG strenger toepassen image

Privacyorganisatie Access Now roept de Europese Commissie de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) strenger gaat toepassen. Vier jaar na de invoering van de AVG is de naleving hiervan slechts langzaam op gang gekomen, stelt de organisatie in een rapport.

Na" vier jaar zijn de gevolgen van de wet moeilijk zichtbaar, niet omdat de wet gebrekkig is - het kan de manier waarop onze gegevens worden beveiligd op het hele continent veranderen - maar omdat het nog steeds wordt genegeerd", zegt Estelle Massé, Europe Legislative Manager en Global Data Protection Lead bij Access Now. “Gegevensbeschermingsautoriteiten doen hun best om de AVG-beloften waar te maken, maar politieke en juridische hindernissen houden vooruitgang tegen. We hebben de Europese Commissie nodig om duidelijke en bindende regels op te stellen voor handhaving en samenwerking en om het Europees Comité voor gegevensbescherming meer bevoegdheden te geven.”

Grensoverschrijdende zaken en verschillen in wetgeving

Access Now hekelt onder meer de traagheid waarmee grensoverschrijdende zaken worden opgelost en bottlenecks die hierbij ontstaan, evenals verschillen in nationale wetgeving. Ook wijst de privacyorganisatie op een recent rapport van The Data Protection Law Scholars Network in opdracht van Access Now, waaruit ongelijkheid in het recht om een klacht in te dienen binnen de EU blijkt.

Meer informatie is hier beschikbaar. Het rapport 'Four year under the GDPR: how to fix its enforcement' van Access Now is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!