Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2022

Werknemer: Twitter gaf Trump in aanloop naar bestorming Capitool veel ruimte

Werknemer: Twitter gaf Trump in aanloop naar bestorming Capitool veel ruimte image

Twitter gaf de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump veel speelruimte op zijn platform in aan aanloop naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De controversiële uitspraken van Trump zouden Twitter veel verkeer hebben opgeleverd.

Dit getuigt althans een werknemer van Twitter tegen een speciale Amerikaanse onderzoekscommissie die de bestorming onderzoekt, meldt Associated Press. De medewerker getuigde anoniem en met een vervormde stem met het oog op zijn persoonlijke veiligheid. De getuigenis was eerder opgenomen en werd vertoond aan de onderzoekscommissie. De werknemer stelt onder meer dat Twitter 'genoot' van het idee dat het platform favoriet was bij de voormalig Amerikaanse president.

'Vroegtijdig de noodklok geluid'

De medewerker stelt ook in een vroegtijdig stadium intern bij Twitter al de noodklok te hebben geluid. De anonieme getuige stelt dat duidelijk werd dat Trump aanstuurde op een gewelddadig protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Hij verwijst hierbij naar een oproep van Trump op 19 december 2020 aan zijn achterban om naar de Amerikaanse hoofdstad Washington af te reizen. Hierop zouden veel reacties zijn gekomen, waaronder ook serieuze dreigementen.

In een reactie aan Associated Press wijst Twitter erop maatregelen te hebben genomen voor de aanpak van extreem gedachtegoed in de aanloop naar de bestorming. Ook benadrukt Twitter samen te werken met de onderzoekscommissie.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!