Ookla Speed Score: KPN biedt snelste 5G-netwerk van Nederland aan

14-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ookla Speed Score: KPN biedt snelste 5G-netwerk van Nederland aan

KPN is door Ookla voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot het beste mobiele netwerk van Nederland. Ook is KPN opnieuw het snelste 5G-netwerk van Nederland.
 
Ookla vergeleek de gemiddelde prestaties van ruim 280.000 gebruikers van de drie Nederlandse mobiele netwerken van januari tot en met juni dit jaar. De Ookla Speed Score, een prestatie index die kijkt naar de combinatie van download- en upload komt over die periode uit op 121,79. De gemiddelde download- en uploadsnelheid bij KPN bedraagt respectievelijk 122,05 Mbps en 17,87 Mbps. Klanten met een 5G-smartphone hebben gemiddeld 191,51 Mbps down en 39,81 Mbps up.

Prestatie-index

KPN scoort in het onderzoek op de prestatie-index hoger dan T-Mobile en VodafoneZiggo, blijkt uit het onderzoek. Zo prestatie-index op basis van de combinatie van download- en uploadsnelheid komt bij T-Mobile uit op 113,3, en bij VodafoneZiggo op 77,1.

ookla-speedscore-kpn-07-2022.jpg

"Uiteraard zijn we erg blij met de erkenning voor de goede prestaties van ons mobiele netwerk, zoals verschillende onafhankelijke metingen al twee jaar aantonen. Ook commercieel zien we dat het goed gaat met ons mobiele aanbod, klanten kiezen mede voor KPN vanwege ons bekroonde netwerk", aldus Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer. "In de toekomst zal de mobiele gebruikerservaring en 5G nog beter worden, zodra het belangrijke 3.5 GHz spectrum beschikbaar komt."
 
Deze 5G-frequentieband komt volgens planning na de nodige vertraging eind 2023 (gedeeltelijk) beschikbaar. "Nederlandse gebruikers zullen vanaf dan de volgende dimensie van 5G gaan ervaren; glasvezelsnelheden op de smartphone." Fouladi roept op om de snelheid rond de veiling van dit belangrijke 5G-spectrum erin te houden. "Dat gaat samen met de massale uitrol van glasvezel uiteindelijk bijdragen aan onze ambitie om van Nederland het best verbonden land ter wereld te maken."

Terug naar nieuws overzicht
Mobility