Wouter Hoeffnagel - 15 juli 2022

Europarlementariërs uiten felle kritiek op Connectivity Infrastructure Act

Europarlementariërs uiten felle kritiek op Connectivity Infrastructure Act image

Een groep Europarlementariërs keert zich tegen een plan van de Europese Commissie om grote techbedrijven te laten bijdragen aan de kosten van netwerkoperators. In een brief uiten de Europarlementariërs hun zorgen.

In de brief wijzen de Europarlementariërs erop dat de Europese Commissie de netneutraliteit in de Europese Unie (EU) willen aanpassen met de aanstormende voorstel voor de Connectivity Infrastructure Act, die in de herfst wordt verwacht. Zij hekelen hierbij dat het publiek, tech-experts, academici, de maatschappij of regelgevende instanties hierbij niet zijn geraadpleegd.

'Dit zou de belangrijkste netneutraliteitsgaranties afschaffen'

"Hoewel er geen specifiek voorstel bekend is, geven verklaringen aan de pers aan dat een nieuwe bepaling zou betalingen van online serviceproviders aan breedbandproviders vereisen - zogenaamd om de uitrol van 5G en glasvezel naar huis financieren. Dit zou decennia van succesvol internet ongedaan maken economie door de aanbieders van websites en applicaties te verplichten vergoedingen te betalen aan ISP's die: nooit eerder bestond. Dit zou de belangrijkste netneutraliteitsgaranties afschaffen waar Europeanen hard voor hebben gevochten", schrijven de Europarlementariërs.

Op dit moment is het voor providers niet toegestaan om extra kosten door te berekenen aan specifieke bedrijven. De Open Internet Verordening bepaalt dat iedere Europese burgers gelijke toegang moet hebben tot internet. Het extra belasten van een bepaald bedrijf is hiermee in strijd. Eurocommissaris Margrethe Vestager meldde in mei echter op een persconferentie dat de Europese Commissie desondanks aan de Connectivity Infrastructure Act, die hiervoor wel ruimte biedt.

Dataverkeer

Vestager wees op de persconferentie op de grote hoeveelheid dataverkeer die techgiganten genereren op Europese telecomnetwerken. De Eurocommissaris stelt dat deze partijen mogelijk een deel van de kosten die hieraan verbonden zijn moeten gaan dragen.

De brief van de Europarlementariërs aan de Europese Commissie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!