Zelfscankassa's zijn in Belgische gemeente voortaan belast

18-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Zelfscankassa's zijn in Belgische gemeente voortaan belast

Supermarkten in het Sint-Jans-Molenbeek, een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moeten voortaan belasting betalen over zelfscankassa's die zij inzetten. Per zelfscankassa moeten supermarkten een bedrag van 5.600 euro per jaar betalen.

Burgemeester Catherine Moureaux wijst op de impact van de invoering van zelfscankassa's op het werk, aangezien de klant taken uitvoert die voorheen door personeel werd uitgevoerd. Ook wijst Moureaux op de impact op de sociale samenhang. "Bovendien valt niet te ontkennen dat deze regelingen, die uitsluitend door supermarkten worden opgezet, gevolgen hebben voor de sociale samenhang in wijken waar veel ouderen wonen, omdat er geen contact is tussen klanten en werknemers", zegt de burgemeester tegen VRT.

Hervorming van belastingen

De maatregel is onderdeel van een bredere hervorming van belastingen in de gemeente. Denk hierbij aan een belasting op professionele filmopnames en een hervorming van de belasting op reclame in de openbare ruimte.

VRT meldt dat alleen Delhaize door de heffing wordt getroffen. De supermarktketen telt twee winkels met zelfscankassa's in Molenbeek. Delhaize ontkent dat zelfscankassa's ten kosten gaan van banen. Zo worden volgens de supermarkt klassieke kassa's maar voor de helft van de tijd bezet. Zelfscankassa's worden daarnaast continu bewaakt door een personeelslid, die ook flexibel wordt ingezet in de winkel.Terug naar nieuws overzicht