DNB legt Binance miljoenenboete op

18-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DNB legt Binance miljoenenboete op

Cryptoplatform Binance krijgt een boete van 3.325.000 euro opgelegd door de Nederlandsche Bank. Het platform krijgt de boete aangezien het bedrijf cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB, wat niet is toegestaan.

De boete is 25 april 2022 opgelegd, maakt DNB nu bekend. Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht zich hiervoor te registreren bij DNB. Op 18 augustus 2021 gaf DNB al een openbare waarschuwing af ten aanzien van Binance. In april volgde dus een boete.

Hogere boete vanwege ernst en verwijtbaarheid

DNB kon een boete van maximaal 4 miljoen euro opleggen. Bij bepalen van de hoogte van de boete is het Algemeen boetetoemetingsbeleid DNB toegepast. Het basisbedrag van de boete van 2 miljoen euro is verhoogd vanwege de 'verhoogde ernst en verwijtbaarheid'. Ook heeft DNB bij de verhoging meegenomen dat Binance mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is. Het platform kent een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Ook kent Binance in Nederland volgens DNB een 'zeer groot aantal klanten'. Ook wijst DNB erop dat Binance concurrentievoordeel had doordat het geen heffingen heeft afgedragen aan DNB en geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht