Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2022

ARTIS betaalde geen losgeld na cyberaanval

ARTIS betaalde geen losgeld na cyberaanval image

De aanval op ARTIS eind juni was geen gerichte aanval. De Nederlandse dierentuin is niet ingegaan op de eis van de aanvallers om 1 miljoen euro in cryptovaluta aan losgeld te betalen. Wie de aanvallers zijn is niet bekend.

ARTIS maakte op 28 juni bekend getroffen te zijn door een cyberaanval. De dierentuin liet de aanval onderzoeken door een externe securityspecialist. Uit het rapport dat op basis hiervan is opgesteld blijkt onder meer dat er geen aanwijzigingen zijn dat de aanvallers (persoons)gegevens hebben bemachtigd. Ook zouden de aanvallers slechts korte tijd binnen zijn geweest. Via back-ups en extra maatregelen konden in de dagen na de aanval vrijwel alle ICT-systemen weer worden opgestart.

"We kunnen stellen dat de cyberaanval is afgewend. Toch maakt deze situatie ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100% veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen. Sinds de hack hebben we ons laten bijstaan door een cybersecurity specialist over de te nemen stappen. De bescherming en beveiliging van onze ICT-systemen en achterliggende data hebben we nog een keer tegen het licht gehouden. Niet alleen om herhaling te voorkomen, maar ook om het nog beter te organiseren dan we al deden", schrijft ARTIS op zijn website.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!