Redactie - 19 juli 2022

ASM International koopt LPE

ASM International koopt LPE image

ASM International heeft aangekondigd dat het een overeenkomst heeft bereikt waarbij ASM alle uitstaande aandelen zal verwerven van LPE, een fabrikant van epitaxiale reactoren voor siliciumcarbide (SiC) en silicium, gevestigd in Italië.

LPE, opgericht in 1972, heeft zich uitsluitend gericht op het ontwerpen, vervaardigen en verkopen van geavanceerde epitaxiegereedschappen voor stroomtoepassingen. LPE is een erkende leider in SiC-epitaxie en heeft tot op heden veel patenten gepubliceerd. LPE heeft een omvangrijke, wereldwijd geïnstalleerde basis van SiC-epitaxie-tools voor het vervaardigen van apparaten die zich richten op de snelgroeiende markt voor elektrische voertuigen. De omzetverwachtingen voor LPE in 2023 zijn meer dan € 100 miljoen, voornamelijk gedreven door de SiC-epitaxie-apparatuuractiviteiten.

Siliciumcarbide apparaten maken een sterke groei door, gedreven door de snel groeiende markt voor elektrische voertuigen. De wereldwijde auto-industrie investeert fors in chips gemaakt van siliciumcarbide. Vanwege zijn brede bandgap is SiC zeer efficiënt bij hoge spanningen en biedt het een hogere energie-efficiëntie, een hogere vermogensdichtheid, wat resulteert in een lager gewicht en kleinere component, evenals snellere oplaadtijden van de batterij. Bijgevolg wordt voorspeld dat de vraag naar SiC-epitaxie-apparatuur (op basis van interne schattingen van ASM) zal groeien met een CAGR van meer dan 25% van 2021 tot 2025.

"LPE is met zijn sterke cultuur van innovatie en tractie bij fabrikanten van siliciumcarbide-apparaten, zowel voor 150 mm als 200 mm substraten, goed gepositioneerd om te voldoen aan de behoeften van wereldwijde autoklanten en hun streven naar decarbonisatie", aldus Benjamin Loh, President en CEO van ASM.

“Naast ASM's groeiende positie in geavanceerde Epi-toepassingen voor de logic/foundry- en geheugenmarkten, is ASM ook een leider in siliciumepitaxie-oplossingen voor de vermogenselektronica, analoge en wafermarkten. LPE's aanbod van geavanceerde SiC-epitaxietools vormt een aanvulling op het aanbod van ASM. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van LPE en ASM onze klanten zal helpen hun roadmaps naar efficiëntere vermogenselektronica van de volgende generatie te versnellen, wat de verdere elektrificatie van de auto-industrie mogelijk zal maken. De overname van LPE voegt nog een snelgroeiend bedrijf toe aan ons portfolio van gedifferentieerde depositietechnologieën en biedt zinvolle kansen om waarde te creëren door gebruik te maken van onze innovatieve epitaxietechnologieën om het productaanbod van LPE verder te differentiëren,

Franco Preti, CEO van LPE, zei: “Wij geloven dat de overname door ASM aantrekkelijk zal zijn voor zowel de klanten van LPE en ASM als voor de werknemers. De overname stelt LPE bovendien in staat om toegang te krijgen tot R&D-middelen van wereldklasse, en om gebruik te maken van ASM's wereldwijde activiteiten, verkoop en klantenondersteuning netwerk.”

Na afronding van de transactie zal LPE opereren als een producteenheid onder ASM's Global Products-organisatie. LPE blijft gevestigd in Italië, met technologie- en productiecentra in Milaan en Catania. LPE is winstgevend en zal naar verwachting direct na afsluiting bijdragen aan de nettowinst.

De transactie is onderhevig aan FDI en antitrustgoedkeuring in een beperkt aantal landen en andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden waaraan naar verwachting zal worden voldaan door de lange stopdatum van 10 november 2022. Bij gebreke van een afronding op deze datum, zullen de partijen bespreken te goeder trouw op exclusieve basis voor een periode van zes maanden met als doel de transactie alsnog af te ronden.

ASM zal de transactie financieren met een combinatie van contanten en aandelen. Bij sluiting zal de koopprijs worden betaald met € 283,25 miljoen in contanten en met 631.154 aandelen ASM. Op de datum van ondertekening vertegenwoordigt de betaling een ondernemingswaarde van €425 miljoen op een contante en schuldenvrije basis. Een aanvullend bedrag van maximaal € 100 miljoen zal worden betaald als een earn-out op basis van bepaalde prestatiestatistieken over een periode van twee jaar na het sluiten van de transactie. De aandelen zullen een combinatie zijn van eigen aandelen (580.000) en een beperkt aantal nieuw uitgegeven ASM-aandelen (51.154). De earn-outs worden uitsluitend in contanten uitbetaald. De contante bedragen zullen worden gefinancierd uit het netto kassaldo van ASM.

ASM zal de overname verder bespreken in haar komende winstoproep voor het tweede kwartaal van 2022 op 21 juli 2022.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!