Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2022

Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg moeten getuigen in Cambridge Analytica-zaak

Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg moeten getuigen in Cambridge Analytica-zaak image

Facebook-oprichter en -topman Mark Zuckerberg is opgeroepen te getuigen in een rechtszaak rondom het Cambridge Analytica-schandaal. Dit bedrijf verzamelde via Facebook zonder toestemming gegevens van 87 miljoen gebruikers. Ook voormalig COO Sheryl Sandberg is opgeroepen als getuige.

Cambridge Analytica kwam onder vuur te liggen nadat bleek dat het bedrijf in 2014 gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers had verzameld. Deze data zou het bedrijf vervolgens hebben misbruikt voor het manipuleren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Donald Trump het opnam tegen Hillary Clinton. Met behulp van de data zouden Facebook-gebruikers gericht kunnen worden benaderd. Het bedrijf sloot in de nasleep van de affaire in 2018 zijn deuren.

Class action-rechtszaak

Uit een document van de rechtbank in het Northern District van California blijkt dat Zuckerberg en Sandberg beide in september als getuige voor de rechtbank verschijnen. Dit als onderdeel van een class action-rechtszaak die tegen Meta is aangespannen. In deze rechtszaak claimen de aanklagers dat het bedrijf privacywetgeving heeft geschonden door gebruikersdata te delen met Cambridge Analytica.

Naast Zuckerberg en Sandberg moet ook de huidige CTO van Meta Javier Olivan voor de rechtbank verschijnen als getuige. Olivan was eerder Chief Growth Officer bij het bedrijf. Ook enkele andere getuigen zijn opgeroepen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!