Redactie - 22 juli 2022

Visma boekt meer omzet en brutowinst

Visma boekt meer omzet en brutowinst image

In het tweede kwartaal is de omzet van Visma toegenomen tot een recordbedrag van 602 miljoen euro, een stijging van 16 procent. De EBITDA winst steeg naar 148 miljoen euro, een groei van 6 procent. Nu de Groep heeft aangekondigd de IT-consultingactiviteiten te gaan afstoten, zal dat Visma's strategie als leverancier van cloudsoftware in Europa verder versnellen.

In het tweede kwartaal zette Visma de sterke ontwikkeling voort, met een omzet die een recordhoogte bereikte van 602 miljoen dollar; een groei van 16 procent ten opzichte van de 520 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De EBITDA steeg met 6 procent, tot 148 miljoen euro(140).

Ondanks de toegenomen onzekerheid over de wereldwijde economische vooruitzichten, houden Visma's belangrijkste markten goed stand. Zowel de Scandinavische regio als de Benelux laten een gezonde ontwikkeling zien bij een solide economische activiteit.

Alle drie de kernsegmenten van Visma hebben in het tweede kwartaal uitstekend gepresteerd, waarbij het mkb-segment (Small Business) opviel met een bijzonder sterke omzetgroei van 25 procent. De grootzakelijke en de (semi)publieke sector behaalden een omzetgroei van respectievelijk 18 en 12 procent.

“Onze klanten blijven investeren in cloudsoftware, waarmee ze hun bedrijfsprocessen moderniseren en verder automatiseren om hun efficiency te verhogen. Een gevarieerd klantenbestand, in combinatie met de levering van bedrijfskritische software en veel terugkerende inkomsten, maakt Visma weerbaar tegen een eventuele afzwakking van de wereldeconomie", zegt Merete Hverven, CEO van Visma.

Afstoten van Visma's consultingactiviteiten

Afgelopen juni heeft Visma een overeenkomst getekend om haar IT-consultingactiviteiten over te dragen aan CVC Capital Partners. Na een succesvolle transactie zal Visma zich nog beter kunnen profileren als Europa's toonaangevende leverancier van bedrijfskritische cloudsoftware, met het accent op SaaS en gestandaardiseerde producten.

De transactie moet nog de gebruikelijke goedkeuringen krijgen van de regelgevende instanties en wordt naar verwachting later dit jaar afgerond. Visma zal de opbrengst van de verkoop herinvesteren in nieuwe groeimogelijkheden, zowel organisch als niet-organisch.

“Wij zijn van mening dat dit een geweldig resultaat is voor alle betrokken partijen. De IT-consultingactiviteiten zullen zich als onafhankelijke entiteit nog sneller en beter kunnen ontwikkelen. Voor Visma betekent dit een nog scherpere focus op onze kernactiviteiten en extra financiële middelen om onze ambitieuze groeistrategie voort te zetten”, aldus Hverven.

14 nieuwe bedrijven

Visma's acquisitieactiviteit bleef in het tweede kwartaal onverminderd hoog, in alle segmenten. 14 bedrijven met een gezamenlijke omzet van 44 miljoen euro (LTM) sloten zich in deze periode bij Visma aan. Dat brengt het totaal aantal nieuwe bedrijven in 2022 op 29 tot nu toe.

Een van de belangrijkste overnames in Q2 was het Belgische bedrijf Teamleader. Teamleader is leverancier van work management software, die werkprocessen eenvoudiger maakt en klanten in staat stelt zich te concentreren op hun core business. Andere belangrijke overnames waren onder meer Declarando, het snelst groeiende bedrijf voor boekhoud- en belastingsoftware voor Spaanse freelancers, en Intempus, het Deense tijdsregistratiesysteem.

"Visma blijft zich richten op het overnemen van succesvolle cloudbedrijven en wil daarnaast de preferred partner zijn voor veelbelovende techondernemers die hun bedrijf naar een hoger niveau willen tillen. Nu we onze consultingactiviteiten hebben afgestoten, hebben we het kapitaal om onze strategie te kunnen doorzetten en meer innovatieve cloudbedrijven met goede, gebruikersvriendelijke producten te kunnen overnemen”, zegt Hverven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!