Gartner: Organisaties noemen economische krimp het belangrijkste risico

23-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Organisaties noemen economische krimp het belangrijkste risico

De bezorgdheid over een macro-economische krimp is snel gestegen tot de belangrijkste opkomende risico voor organisaties. Dit meldt marktonderzoeker Gartner op basis van de meest recente editie van zijn wereldwijde Emerging Risks Report. Het onderzoek onder 306 senior executives en risicomanagementprofessionals, is uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2022.

"De top vijf van risico's die door respondenten zijn gerapporteerd, waren opmerkelijk, zowel vanwege hun onderlinge verbondenheid als hun oorsprong buiten de organisatie", zegt Chris Matlock, vice-president van de Gartner Legal, Risk & Compliance-praktijk. “Hoewel ze met elkaar verbonden zijn, sturen veel van de belangrijkste risico’s tegenstrijdige signalen over de toestand van de economie, waardoor de rol van opkomende leiders op het gebied van risicobeheer (ERM) vooral cruciaal is bij het filteren van de meest relevante, organisatiespecifieke informatie tot aan de C-suite en bord."

Economische krimp

Gartner wees in het eerste kwartaal al op een economische krimp als een van de top vijf opkomende risico's. De bezorgdheid over dit risico is sindsdien toegenomen. Met name de vijf belangrijkste opkomende risico's in het tweede kwartaal zijn extern aan de organisatie en kunnen aanzienlijk verschillende effecten hebben op basis van geografie en industrie.

gartner-emerging-risk-report-07-2022.png
ERM-leiders moeten de aannames over hun macro-economische vooruitzichten voortdurend opnieuw beoordelen, stelt Gartner. Ook moeten zij ervoor zorgen dat "top-down" risicobeoordelingen afkomstig van senior executives worden afgewogen door "bottom-up" risico-evaluaties die meer steunen op de ervaringen van business unit-leiders uit de hele organisatie.

Senior executives moeten zich volgens Gartner zorgen maken over signaalverlies of het onvermogen om tijdig te reageren op deze snel veranderende risico's. Volgens Matlock vermijden toonaangevende organisaties niet alleen risico, maar proberen ze het te omarmen als een kans om hun marktaandeel te vergroten en concurrenten voorbij te streven.

Balans tussen risico's op korte en langere termijn

Inflatie van de energieprijzen staat in de top vijf van opkomende risico's voor respondenten. Gartner waarschuwt echter dat de aandacht vanuit het management mogelijk onvoldoende is om het risico effectief te beperken.

Een escalatie van de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne kan de energieprijzen verhogen. Dat geldt ok voor aanhoudende kwetsbaarheden door extreme weersomstandigheden, waaronder het komende Noord-Amerikaanse orkaanseizoen. Multinationals kunnen dan ook uiteenlopende geografische gevolgen gaan zien door de stijging van de energieprijzen. Met name in Europa, dat kwetsbaarder is voor schokken in het aanbod.

Matlock zei dat leidinggevenden voorbereid moeten zijn op aanhoudende problemen vanwege de aanhoudende sancties tegen Rusland en vanwege een onbalans in de beschikbaarheid van specifieke producten bij raffinaderijen over de hele wereld. Dit leidt tot hogere prijzen in de hele energievoorzieningsketen, wat bijdraagt aan de bestaande inflatie.

Risico's inperken

"Onzekere omgevingen vereisen dat uitvoerende teams en hun ERM-partners ervoor zorgen dat ze processen hebben om de meest urgente risico's voor hun organisaties in te perken en ervoor te zorgen dat er mitigatieplannen zijn voor de slechtste resultaten", aldus Matlock. "ERM-leiders kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen in de besluitvorming door middel van kwalitatieve beoordelingen die zijn afgestemd op de risicobereidheid van de organisatie, wat vooral handig is in een tijd waarin kwantitatieve risicomaatstaven over de hele linie worden verhoogd."

Gartner-klanten kunnen de Quarterly Emerging Risk Benchmarking Tool gebruiken om de belangrijkste opkomende risico's per branche, sector, regio en omzet te visualiseren en te vergelijken. Een meer gedetailleerde analyse is beschikbaar voor Gartner-klanten in het volledige rapport 2Q22 Emerging Risk Report. Niet-klanten kunnen zich gratis registreren om meer te lezen in het rapport Emerging Risk Trends.

Terug naar nieuws overzicht
Security