Nokia noteert robuuste groeicijfers

23-07-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Nokia noteert robuuste groeicijfers

Nokia rapporteerde voor het tweede kwartaal van 2022 een omzet van 5,87 miljard dollar, dat is meer dan analisten hadden verwacht. 

De netto-omzet van metwerkinfrastructuur groeide met 12% in constante valuta, met groei in alle vier de activiteiten, terwijl Mobile Networks weer groeide ondanks aanhoudende beperkingen in de toeleveringsketen.

De netto-omzet van cloud- en netwerkdiensten bleef stabiel in constante valuta, terwijl Nokia Technologies met 25% daalde omdat het nog steeds werd beïnvloed door verlopen licenties die worden vernieuwd.

Voor het hele boekjaar 2022 verwacht Nokia een omzet van 23,5 tot 24,7 miljard dollar te kunnen halen.

Nokia ceo Pekka Lundmark zegt over de resultaten:

"Ik ben blij te kunnen zeggen dat we het in het tweede kwartaal goed bleven doen. We verbeterden de groei van de netto-omzet tot 3% in constante valuta, ondanks aanhoudende beperkingen in de toeleveringsketen. We leverden opnieuw een kwartaal van robuuste winstgevendheid met een vergelijkbare operationele marge van 12,2%, een lichte daling op jaarbasis als gevolg van timingeffecten van contractverlengingen bij Nokia Technologies en een eenmalige softwaredeal vorig jaar. Als we deze factoren buiten beschouwing laten, zien we een aanhoudend sterke verbetering van de onderliggende winstgevendheid van het bedrijf.

Netwerkinfrastructuur handhaafde zijn sterke groeimomentum met een stijging van de netto-omzet met 12% in constante valuta, die de daling bij Nokia Technologies meer dan compenseerde. Ik was verheugd om te zien dat Mobile Networks weer groeide met een stijging van 1% in constante valuta ondanks beperkingen in de toeleveringsketen, terwijl Cloud en Network Services jaar op jaar stabiel waren.

Momentum blijft Enterprise bouwen met een groeiende orderintake en keerde terug naar groei met een stijging van 8% van de netto-omzet in constante valuta, wat belangrijk is voor onze langetermijnambities in de ruimte. Sinds het begin van dit jaar hebben we verdere investeringen gedaan in private wireless, zowel in R&D als go-to-market, om te profiteren van ons vroege marktleiderschap. We verwachten dat deze investeringen ons op middellange termijn een sterk financieel rendement zullen opleveren, zoals blijkt uit de groei van de netto-omzet met dubbele cijfers in private wireless in het kwartaal.

Hoewel we de toegenomen wereldwijde macro-economische onzekerheid en valutaschommelingen erkennen die van invloed zijn op sommige opkomende markten, ben ik ervan overtuigd dat we de juiste strategie hebben om deze uitdagingen het hoofd te bieden, samen met ondersteuning van structurele technologie-adoptietrends in 5G en glasvezel. We zullen echter niet zelfgenoegzaam worden; we blijven ons richten op het opbouwen van technologisch leiderschap en het verbeteren van de kostenefficiëntie om onze strategische doelen voor de komende jaren te realiseren.

We hebben een sterk eerste halfjaar achter de rug en met onze hernieuwde concurrentiepositie zijn we goed gepositioneerd om onze verwachtingen voor het volledige jaar 2022 waar te maken. Er blijven risico's rond de timing van de contractverlengingen van Nokia Technologies, mogelijke COVID-19-lockdowns en de toeleveringsketen, die uitdagend blijft maar tekenen van verbetering vertoont. We volgen momenteel naar het hogere einde van onze netto-omzetverwachtingen en naar het midden van onze operationele marge-richtlijnen, aangezien we de aanhoudende inflatie en valuta-tegenwind beheren."

Terug naar nieuws overzicht