Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2022

Politie bewaart onnodige gegevens over burgers

Politie bewaart onnodige gegevens over burgers image

De politie bewaart onnodige gegevens over mensen die ooit contact hebben opgenomen met de politie. In totaal gaat het om zo'n negen miljoen mensen.

Dit meldt Trouw op basis van een interne memo. De data is afkomstig uit de basisregistratie informatie, waarmee de politie informatie over verdachten, slachtoffers en mensen die aangifte hebben gedaan verzameld. Wie in het systeem terechtkomt, krijgt een zogeheten 'afnemersindicatie'.

Automatisch nieuwe informatie ontvangen

Dit betekent in de praktijk dat de politie automatisch nieuwe informatie over deze personen ontvangt om data actueel te houden. Het gaat daarbij onder meer om verhuizingen, waarbij de politie de nieuwe adresgegevens in handen krijgt. Denk echter ook aan nationaliteit en het burgerservicenummer.

Trouw meldt dat de afnemersindicatie in de praktijk nooit wordt verwijderd. De politie blijft hierdoor mensen volgen, ook als dit niet meer relevant is voor een zaak. In de interne memo worden zorgen geuit over deze werkwijze, die onder meer zou kunnen zorgen voor imagoschade. Ook waarschuwt de memo voor een oplopende werklast.

Nieuw beleid

Uit het document blijkt ook dat de politie de werkwijze wil veranderen. Zo wil het een nieuw beleid opstellen en alleen nog afnemersindicaties plaatsen voor specifieke groepen en afzonderlijke personen. De politie ontkent tegenover Trouw dat de wet wordt overtreden en benadrukt het belang van actuele gegevens voor politiewerk.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!