Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2022

SVP AWS: Microsoft maakt zich schuldig aan oneerlijke licentiepraktijken

SVP AWS: Microsoft maakt zich schuldig aan oneerlijke licentiepraktijken image

Microsoft maakt zich schuldig aan oneerlijke licentiepraktijken, stelt SVP sales en marketing bij AWS Matt Garman op LinkedIn.

Garman stelt dat hoewel Microsoft eerder aanpassingen deed na kritiek van toezichthouders, dit een wassen neus is. Het bedrijf zou er nog steeds voor zorgen dat het goedkoper is om zijn eigen producten in de Azure public cloud te draaien dan in concurrerende public cloud-omgevingen. De SVP sales en marketing van AWS verwijst hierbij naar toezeggingen van Microsoft na klachten van Europese cloudaanbieders. Microsoft zei toen toe dat klanten hun bestaande licentie voor Azure kunnen overhevelen naar andere Europese clouds. Ook beloofde Microsoft Europese cloudaanbieders bundels van Microsoft-producten te laten aanbieden die concurreren met Microsoft 365.

Op LinkedIn schrijft Garman: "Klanten en beleidsmakers over de hele wereld zien de recente licentieretoriek van MSFT steeds meer als een verontrustende bekentenis van dezelfde concurrentiebeperkende tactieken die veel bedrijven al jaren bij hen aan de orde stellen, maar waar geen aandacht aan werd besteed totdat ze voor de Europese Commissie werden voorgelegd. Het antwoord van MSFT is niet om te doen wat goed is voor klanten en hun beleid vast te stellen zodat alle klanten de software van MSFT kunnen uitvoeren op de cloudprovider die ze kiezen; MSFT stelt onder het voorwendsel van ondersteuning van de Europese technologiebehoeften voor om cloudproviders te selecteren waar het minder concurrentiezorgen over heeft en MSFT-software alleen op die providers te laten draaien. Dit zijn geen eerlijke licenties en is niet wat klanten willen. We blijven van klanten wereldwijd horen dat de discriminerende licentiepraktijken van MSFT hen miljoenen dollars kosten en de vrijheid om samen te werken met wie ze willen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!