Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2022

Trivium-analist: China blijft streng toezicht houden op techbedrijven na Didi-boete

Trivium-analist: China blijft streng toezicht houden op techbedrijven na Didi-boete image

De Chinese overheid blijft strenge regelgeving hanteren voor onder meer databescherming en andere digitaal-gerelateerde zaken. Dit verwacht Linghao Bao, China-analist bij analysebureau Trivium.

China treedt al enige tijd streng op tegen Chinese giganten. Zo kreeg het Chinese taxibedrijf Didi onlangs een boete van ruim een miljard euro opgelegd wegens het illegaal verzamelen van persoonsgegevens. Ook andere bedrijven zijn in recente jaren beboet. Alibaba kreeg in 2021 een boete van omgerekend zon 2,3 miljard euro opgelegd. De Chinese maaltijdbezorger Meituan kreeg in datzelfde jaar een boete van bijna 461 miljoen euro opgelegd wegens het schenden van de monopolieregels.

Bao verwacht dat grote techplatforms de komende tijd enigszins worden ontzien, vooral doordat de Chinese economie niet optimaal draait. "Toezichthouders verschuiven van een campagne-stijl aanpak naar een meer regel-gebaseerd toezicht", zegt Bao tegen Silicon. "Techregelgeving is echter iets dat op de lange termijn blijft."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!