Gartner: Bedrijven bezuinigen als eerst op fusies, overnames en duurzaamheid

26-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Bedrijven bezuinigen als eerst op fusies, overnames en duurzaamheid

Investeringen in fusies en overnames (M&A) evenals duurzaamheid zijn de eerste gebieden die te maken krijgen met bezuinigingen bij organisaties, voorspelt Gartner. Bedrijven zien hun marges onder druk staan door een combinatie van stijgende inflatie, tekorten aan talent en aanbodbeperkingen.

De marktonderzoeker baseert zich op een onderzoek onder 128 CFO's en CEO's in juni 2022. "Bezuinigingen op fusies en overnames zijn een voor de hand liggende keuze na recordactiviteit in 2021 en met stijgende rentetarieven die de financieringskosten van dergelijke deals aanzienlijk verhogen", zegt Randeep Rathindran, research vice president Gartner Finance. "Het is verrassender om duurzaamheid zo dicht bij het hakblok te zien, omdat CEO's het voor het eerst in 2022 als een strategische topprioriteit beschouwden, en ESG-onthullingen worden steeds meer verankerd in wetgeving."

Bezuinigen

Het onderzoek vroeg CEO's en CFO's op welke gebieden zij waarschijnlijk het eerst gaan bezuinigen met het oog op de aanhoudende economische ontwrichting (zie figuur 1).
 
gartner-bezuinigingen-gebieden-07-2022.jpg
 
Zesenveertig procent van de CEO's en CFO's stelt dat uitgaven voor personeels- en talentontwikkeling het laatste gebied zouden zijn om te bezuinigen. 45% van de respondenten wil als laatste bezuinigen op digitale investeringen. Technologie-investeringen zijn ook de minst waarschijnlijke eerste besparing; slechts 23% van de respondenten plaatst dit in hun top twee.

Efficiëntie verbeteren en marges beschermen

"Ondanks de kosten wenden bedrijven zich tot digitale investeringen om de efficiëntie te verbeteren en de marges te beschermen", aldus Rathindran. “Volgens Gartner’s FinTech Bullseye Report voor 2022 zien bedrijven die blockchain, Internet of Things (IoT) en digital twin-technologieën implementeren verbeteringen in rapportagemogelijkheden, prestatie-optimalisatie en efficiëntie van het personeel. Digitale implementatie op een manier die de productiviteit van werknemers, activa en werkkapitaal verhoogt, zal in de toekomst een noodzaak zijn.”
 
Hoewel talent- en personeelsontwikkeling het vaakst wordt genoemd gebied dat tegen bezuinigingen wordt beschermd, noemt een derde van de respondenten dit juist ook als  een van de eerste gebieden om te bezuinigen. "Dit is waarschijnlijk te wijten aan verschillen per bedrijfstak, omdat bedrijven in dienstverlenende sectoren waarschijnlijk hun investeringen zullen verminderen vanwege het hoge aandeel arbeidskosten", aldus Rathindran. "Ondertussen beschermen productgebaseerde industrieën deze investeringen als een bron van voordeel, waardoor ze het menselijk kapitaal kunnen maximaliseren."
 
Gartner-klanten kunnen meer lezen in het rapport 'How Inflation Is Affecting CFO Investment Priorities.' CFO's en financiële leiders kunnen deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht