Omzet uit inkjet printers verkoop stijgt

27-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Omzet uit inkjet printers verkoop stijgt

De omzet uit de verkoop van multifunctionele inkjetprinters (MFP's) via Europese distributeurs zijn de afgelopen weken gestegen, maar niet genoeg om te resulteren in een jaarlijkse groei van de printerverkoop voor het tweede kwartaal van 2022, aldus CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau.

"Hoewel de inkomsten van bijna alle soorten printers in mei 2022 hoger waren dan in mei 2021, daalden de totale inkomsten in het tweede kwartaal op jaarbasis", zegt Antonio Talia, hoofd bedrijfsanalyse bij CONTEXT. "Hogere gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) en een andere productmix zorgden ervoor dat de inkomsten langzamer daalden dan de verkoop per eenheid. Er was een hogere verkoop van high-end consumentenprinters en mid- en high-end zakelijke apparaten, de laatste deels als gevolg van heropening van kantoren.”

De verkoop van inkjet-MFP's heeft ook geprofiteerd van de schaarste aan bepaalde laserprintermodellen en de inkomsten zijn sinds week 25 van 2022 boven de 100-lijn op de CONTEXT Revenue Trend Index (RTI). (De basislijn is de wekelijkse gemiddelde omzet voor 2021.) zaken die begin dit jaar nog impact hadden worden aangepakt, orderportefeuilles worden weggewerkt en tegelijkertijd is er een forse toename van de vraag vanuit de publieke sector. Dit is goed nieuws voor de markt, aangezien inkjet-MFP's goed zijn voor meer dan 70% van de omzet naar volume en bijna 50% naar omzet.

A4-inkjetprinters hebben recentelijk een groter effect gehad op de inkomsten dan A3-modellen, waarbij vooral kleine bedrijven op zoek zijn naar hoogwaardige consumenten- en zakelijke apparaten. Als gevolg hiervan was dit specifieke deel van de markt in week 26 boven de 100 op CONTEXT's RTI.

De recente opleving van de verkoop van inkjetcartridgeprinters, met name die voor multifunctionele apparaten, is te zien in de meeste grote Europese markten, maar is vooral sterk in Duitsland en Italië. De inkomsten in deze landen zijn sinds week 22 enorm gestegen dankzij de solide verkoop van hoogwaardige consumenten- en zakelijke printers. Als gevolg hiervan volgen de printerinkomsten in Duitsland uit deze categorie hetzelfde traject als vorig jaar, aanzienlijk hoger dan de inkomsten uit 2020 en ruim boven de 100 op CONTEXT's RTI. Hetzelfde geldt in Italië, dankzij distributeurs die 100.000 multifunctionele A4-printers beginnen te verzenden als onderdeel van een openbare aanbesteding van € 55 miljoen. De trend zal zich de komende weken voortzetten met de levering van nieuwe batches machines voor hetzelfde project.

Consumentenmarkt bereikt verzadigingspunt

De consumentenmarkt lijkt verzadigd te zijn: de afgelopen weken is de verkoop van instapprinters drastisch gedaald. De omzet van de consument daalde echter in een veel langzamer tempo dankzij de prijsstijgingen als gevolg van aanhoudende tekorten aan grondstoffen en componenten en hogere logistieke kosten, en de productmix die neigt naar high-end printers.

De vraag naar zakelijke printers op instapniveau is ook gedaald, wat leidde tot een jaar-op-jaar omzetdaling van −9% in het tweede kwartaal van 2022. De stijgende verkoop van mid- en high-end zakelijke apparaten hielp dit te dempen, zodat inkomsten uit zakelijke printers daalde in totaal met slechts − 5%.

De verkoop van verbruiksartikelen per eenheid daalde ook sterk in het tweede kwartaal (daling met − 18%), waarbij de dalende verkoop van inktpatronen een grote impact had. Ook hier daalde de omzet veel langzamer (−7%) als gevolg van een hogere verkoop van dure toners voor zakelijke laserprinters.

"De cijfers van Q2 2022 voor de volumeverkoop van verbruiksartikelen zijn aanzienlijk slechter dan verwacht, zelfs in het pessimistische scenario van het CONTEXT Forecasting Report - Q2 2022, hoewel de inkomsten op basis van dezelfde situatie precies in lijn waren met de voorspelling", bedroefde Antonio. "Omgekeerd, als het gaat om hardware, lagen de Q2-cijfers voor de verkoop en inkomsten van eenheden zeer dicht bij de optimistische voorspellingen van CONTEXT."

Terug naar nieuws overzicht