Wouter Hoeffnagel - 27 juli 2022

Google krijgt Russische boete voor misbruiken van marktpositie

Google krijgt Russische boete voor misbruiken van marktpositie image

Google krijgt opnieuw een Russische boete opgelegd. Het bedrijf krijgt van de Russische mededingingstoezichthouder een boete van 2 miljard roebel, omgerekend zo'n 34,5 miljoen euro, voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie rondom videohosting.

Dit maakt de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) bekend in een verklaring. Het is onbekend hoe Google zijn marktpositie exact zou misbruiken; FAS deelt geen verdere details over de reden waarom het de boete oplegt. In een reactie tegen Reuters meldt Google de tekst te zullen bestuderen en zich over zijn volgende stappen te zullen beraden. Het Amerikaanse techbedrijf krijgt van FAS twee maanden de tijd om de boete te betalen.

De boete is de laatste in een reeks boetes die Google opgelegd krijgt in Rusland. In de afgelopen maanden kreeg het bedrijf al meerdere boetes opgelegd. Zo kreeg Google vorige week nog een boete van 21,1 miljard roebel, omgerekend bijna 343 miljoen euro. Deze boete werd opgelegd nadat Google meerdere malen content weigerde te verwijderen die de Russische autoriteiten als illegaal hebben bestempeld. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf ook al een boete van 7,2 miljard roebel (omgerekend bijna 117 miljoen euro) opgelegd wegens het niet verwijderen van content.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!