Gartner verlaagt omzetverwachting voor chipmarkt

28-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner verlaagt omzetverwachting voor chipmarkt

De wereldwijde omzet uit halfgeleiders stijgt naar verwachting met 7,4% in 2022, voorspelt marktonderzoeker Gartner. De groei is lager dan in 2021, toen de markt nog een groei van 26,3% noteerde. Ook is de verwachte groei lager dan Gartner vorig kwartaal nog voorspelde; de marktonderzoeker voorspelde toen nog een groei van 13,6% voor 2022.

"Hoewel de chiptekorten afnemen, gaat de wereldwijde halfgeleidermarkt een periode van zwakte in. Die zal aanhouden tot 2023, wanneer de halfgeleideromzet naar verwachting met 2,5% zal krimpen", zegt Richard Gordon, Practice VP bij Gartner. “We zien nu al zwakte in de eindmarkten voor halfgeleiders, met name de markten die blootgesteld zijn aan consumentenbestedingen. Stijgende inflatie, belastingen en rentetarieven, samen met hogere energie- en brandstofkosten, zetten het beschikbare inkomen van de consument onder druk. Dit heeft gevolgen voor de uitgaven aan elektronische producten zoals pc's en smartphones.”

Economische tegenwind

Over het geheel genomen is de verwachte wereldwijde omzet van halfgeleiders voor 2022 met 36,7 miljard dollar gedaald ten opzichte van de voorspelling van het vorige kwartaal tot 639,2 miljard dollar. Dit aangezien de economische omstandigheden naar verwachting in de loop van het jaar verslechteren (zie tabel 1). De vraag naar geheugen en de prijsstelling zijn afgenomen, vooral in consumentengerelateerde gebieden zoals pc's en smartphones, wat de groeivertraging zal helpen leiden.

gartner-halfgeleideromzet-2021-2023.png

De verkoop van pc's daalt in 2022 naar verwachting met 13,1%, na een groei in 2020 en 2021. De omzet van halfgeleiders uit pc's daalt naar schatting met 5,4% in 2022. De omzet van halfgeleiders uit smartphones ligt op schema om te vertragen tot 3,1% groei in 2022, ten opzichte van een groei van 24,5% in 2021. Vanuit het oogpunt van ondernemingen herstellen de voorraden zich snel, beginnen de doorlooptijden te verkorten en beginnen de prijzen te verzwakken.

'Neerwaartse spiraal'

"De halfgeleidermarkt komt in een neerwaartse spiraal van de industrie terecht, wat niet nieuw is en al vele malen eerder is voorgekomen", aldus Gordon. "Terwijl de consumentenmarkt zal vertragen, zullen de halfgeleideropbrengsten van de datacentermarkt langer veerkrachtig blijven (20% groei in 2022) dankzij de aanhoudende investeringen in cloudinfrastructuur. Bovendien zal het segment van de auto-elektronica een groei met dubbele cijfers blijven noteren in de komende drie jaar naarmate de hoeveelheid halfgeleiders per voertuig stijgt door de overgang naar elektrische en autonome voertuigen. Het aantal halfgeleiders per voertuig neemt naar verwachting toe van 712 dollar in 2022 tot 931 dollar in 2025."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware