Europese Commissie door Apple gewaarschuwd voor Pegasus-spyware

29-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese Commissie door Apple gewaarschuwd voor Pegasus-spyware

Apple waarschuwde de Europese Commissie in 2021 dat smartphones van Europese topambtenaren mogelijk besmet waren met de Pegasus-spyware van NSO Group. Naar aanleiding van de waarschuwing startte de Europese Commissie een onderzoek, waarbij inderdaad sporen van de spyware zijn aangetroffen.

Dit meldt Eurocommissaris Didier Reynders in een uitgelekte brief die is ingezien door persbureau Reuters. De brief is op 25 juli 2021 verstuurd. Reynders meldt hierin dat Apple in 2021 contact opnam en waarschuwde dat zijn iPhone mogelijk was besmet met de Pegasus-spyware. Naar aanleiding van deze waarschuwing is een breder onderzoek gestart naar de aanwezigheid van spyware op smartphones van Europese ambtenaren.

Indicators of compromise

Het onderzoek bracht sporen van de spyware aan het licht, die ook wel 'indicators of compromise' worden genoemd. Dit is geen hard bewijs dat de spyware daadwerkelijk aanwezig was, maar maakt wel duidelijk dat een dergelijke infectie aannemelijk was. Reynders meldt echter ook dat deze sporen onmogelijk met zekerheid aan een specifieke dader kunnen worden toegeschreven.

Reuters vroeg Reynders en de Europese Commissie om een reactie, maar heeft hierop geen respons gekregen.

Terug naar nieuws overzicht
Security