FTC keert zich tegen overname van VR-fitnessapp ontwikkelaar Within door Meta

29-07-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

FTC keert zich tegen overname van VR-fitnessapp ontwikkelaar Within door Meta

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stapt naar de rechter om de overname van Within Unlimited de maker de virtual reality (VR) fitnessapp Supernatural, door Facebook-moederbedrijf Meta te blokkeren. De FTC stelt dat Meta al over een goedlopende VR fitness app beschikt en zelf in staat is te concurreren met Supernatural, maar ervoor kiest het bedrijf op te kopen.

"In plaats van te concurreren op basis van verdiensten, probeert Meta zich een weg naar de top te banen", zegt John Newman, plaatsvervangend directeur van het FTC Bureau of Competition. “Meta heeft al een bestverkopende virtual reality-fitness-app en had de mogelijkheden om nog nauwer te concurreren met de populaire Supernatural-app van Within. Maar Meta koos ervoor om marktpositie te kopen in plaats van deze op basis van verdiensten te verdienen. Dit is een illegale overname en we zullen alle passende maatregelen nemen."

'De grootste first-party VR contentcatalogi ter wereld'

De FTC wijst erop dat Meta eerder zeven van de meest succesvolle VR-ontwikkelstudio's heeft overgenomen. Het bedrijf beschikt hiermee volgens de toezichthouder over een van de grootste first-party VR contentcatalogi ter wereld. De FTC wijst heirbij onder meer op de overname van Beat Games door Meta, waarmee het het populaire Beat Saber in handen kreeg.

De toezichthouder ziet liever dat Meta zelf een concurrerende VR fitnessapp ontwikkeld. Dit komt de keuzevrijheid voor consumentenm, innovatie en concurrentie op de arbeidsmarkt ten goede. Een overname van Within door Meta zou de kans dat Meta zelf een dergelijke app ontwikkeld echter kleiner maken, wat innovatie in de weg staat en concurrentie belemmert.

'Gebaseerd op ideologie en speculatie, en niet op bewijsmateriaal'

In een reactie tegenover CNN zegt Meta-woordvoerder Stephen Peters dat het standpunt van de FTC is gebaseerd op 'idealogie en speculatie, en niet bewijsmateriaal'. "Het idee dat deze overname zou leiden tot concurrentieverstorende resultaten in een dynamische ruimte met evenveel toegang en groei als online en verbonden fitness, is gewoon niet geloofwaardig", zegt Peters in de verklaring. "Door deze deal aan te vallen met een 3-2 stemming, stuurt de FTC een huiveringwekkende boodschap naar iedereen die wil innoveren in VR", voegde hij eraan toe. "We zijn ervan overtuigd dat onze overname van Within goed zal zijn voor mensen, ontwikkelaars en de VR-ruimte."

Terug naar nieuws overzicht