Redactie - 31 juli 2022

HPE gaat van edge tot exascale

HPE gaat van edge tot exascale image

“Eigenlijk gaat het om software defined edge computing”, verklaart HPE-CTO Fidelma Russo (foto) tijdens haar lezing over het Greenlake-platform. “Edge computing wordt groot, heel groot. En alle sensoren leveren andere data op. Wij uniformeren alle gegevens, waar ze ook vandaan komen, opdat applicaties ermee overweg kunnen. Met de hoogste bescherming uiteraard.”

Russo staat op het podium tijdens de HPE Discover 2022 in Las Vegas. Een evenement waar iedereen uitgelaten vertelt zo blij te zijn elkaar weer in levenden lijve te kunnen ontmoeten. Een evenement waar CEO Antonio Neri verklaart dat HPE de afgelopen drie jaar is omgevormd tot een ‘compleet ander bedrijf’. Dus hoe moeten we het bedrijf nu betitelen? “Wij zijn dé edge-to-cloud company”, antwoordt Neri meteen. HPE is onderweg naar een “everything as-a-service”-leverancier. De afgelopen drie jaar is het gelukt als enige infrastructuur-onderneming ter wereld om de omslag naar as-a-service te maken. Een hele prestatie. Kun je dat bereiken met dezelfde mensen in dienst? “Het is een reis”, zegt Neri, “Onderweg haken mensen af en komen er nieuwe reizigers bij.”

Diepgaande kennis

Zo’n nieuwe reiziger is Russo. Zij is september 2021 aan boord gekomen. Wat zij aantrof bij HPE? “Heel veel mensen met diepgaande kennis van hardware en software. Ik ben daar zeer van onder de indruk. Het is mijn taak om al die kennis te kanaliseren tot diensten waaraan onze partners en klanten behoefte hebben.”

Anders dan in het verleden gaat het bij HPE niet meer om de hardware, bits en bytes, de poorten en communicatieprotocollen. Het gaat om data en het om de cloudervaring, ook on premise. “Op dit moment zijn er 50 miljard met elkaar verbonden apparaten wereldwijd. Dat groeit naar 150 miljard in 2025. We hebben tegen die tijd wereldwijd 175 zetabytes aan data. En dertig procent van dat enorme aantal dient meteen te worden verwerkt. Dat gebeurt dus in de edge. Vijftig procent van al die gegevens ontstaat in de edge. Dertig procent in de publieke cloud en slechts twintig procent in de datacenters. Dankzij sensoren ontstaan veel data in de edge. Die gegevens naar een datacenter sturen voor verwerking, levert te veel tijdverlies op. Dus is het nodig om ze ter plekke te verwerken en de resultaten voor verdere analyse naar een datacenter te sturen.”

Met HPE Greenlake als onderliggend platform is het mogelijk data te verzamelen in de edge, op co-locaties, datacenters en publieke clouds. “From Edge to Cloud” is HPE’s motto.

Analog Devices

Russo laat via een film Anelise Sacks aan het woord. Zij is Chief Customer Officer bij Analog Devices Inc (ADI). Dit bedrijf heeft meer dan vijftig jaar ervaring met het verwerken van signalen van talrijke soorten elektronische apparatuur. Sacks: “Wij zijn gespecialiseerd in het omzetten van analoge signalen, zoals licht, druk, snelheid en temperatuur, naar digitale gegevens. Door samenwerking met bedrijven als HPE blijven we innoveren.”

Vervolgens toont zij hoe ADI – en HPE - actief samenwerken met het Woods Hole Oceanographic Institution om inzicht te krijgen in het wel en wee van ’s werelds oceanen via het OCIA-programma (Ocean and Climate Innovation Accelerator). Peter de Menocal, directeur van het instituut, vertelt dat oceanen bij elk initiatief om klimaatverandering tegen te gaan betrokken moeten worden. Het programma vergaart en analyseert talloze gegevens die sensoren in de watermassa’s verzamelen.
“Wie zou drie jaar geleden gedacht hebben dat de oceanen vol met sensoren zitten. De tijd dat data alleen in datacenters wordt verwerkt, ligt achter ons”, zegt Russo.

Energiebeheer

Russo laat zien wat HPE op het vuur heeft staan; een ‘sneak preview’ van drie projecten waaraan HPE werkt. Te beginnen met het Sustainability Dashboard. “Elk apparaat gebruikt energie. Daar komt koolstofdioxide bij vrij. Dat willen we zo laag mogelijk houden. Maar dan moet je wel eerst een overzicht hebben van waar de energie wordt gebruikt. Zo verkrijg je inzicht in de CO2-uitstoot en de kosten voor energie; iets dat tegenwoordig noodzakelijke kennis is.”

In een demo laat haar collega Latha Vishnubhotla, Chief Platform Officer, zien hoe het werkt. Door steeds dieper in het netwerk van een internationaal opererend bedrijf te duiken, ontdekt zij dat in een van de buitenlandse vestigingen een bepaald script wordt gebruikt om data aan een database te onttrekken. Hierbij wordt data onnodig gekopieerd en opgeslagen en dat kost veel energie. Door die extra kopieerslag te verwijderen, bespaart de onderneming via het HPE Sustainability Dashboard geld en stoot het minder broeikasgassen uit. Desgevraagd laat Russo weten dat, als de dienst eenmaal goed draait, HPE er zeker voor zijn eigen bedrijfsvoering gebruik van gaat maken.

Data mapping

Dan het innovatieve project Edge Cluster. Dit is één geïntegreerd systeem dat applicaties en data inzichtelijk maakt via workload management en data management. De hardware verenigt compute & storage, en netwerkbeheer. Het wordt via HPE Greenlake als een service aangeboden. Het maakt niet uit wat een onderneming gebruikt; de Edge Cluster verenigt alles in zich: virtual machines, containers, bare metal. “Met dit project biedt HPE software-defined edge computing,” aldus de CTO.

Het Project Data Map, een derde project van HPE, behelst een dienst die laat zien waar zich welke data bevindt. Overigens zonder data te verplaatsen; het werkt met metadata. Met de enorme hoeveelheden data aan de edge van tegenwoordig (die zich blijft uitbreiden), kan het voor organisaties namelijk een uitdaging zijn om de juiste data te vinden, gebruiken, beheren en delen. Om de werkelijke betekenis van data te achterhalen en actie te ondernemen binnen een gedistribueerde onderneming, ontwikkelt HPE Project Data Map; dit bevat een open Common Metadata Framework en correleert en scoort metadata-relaties die impliciet zijn afgeleid van datagebruik en signalen die continu patroonveranderingen bijhouden. Dit betekent slimmere data waarmee nauwkeurige AI- en machine learning-modellen de best mogelijke beslissingen kunnen nemen.

Partners hebben keus

Neri meldt dat vooral in Europa veel belangstelling is voor HPE Greenlake. Hoewel het voor partners bedrijfsmatig verstandig is (hogere omzetten, betere relaties met klanten) om Greenlake te verkopen, laat HPE de keus aan de partners zelf. “Wij willen niemand dwingen. Wij hebben twee verschillende partnerprogramma’s; wij ondersteunen partners bij hun keuze.” Wel meldt hij nog even dat er wereldwijd nu 65.000 klanten en 120.000 gebruikers zijn op het HPE Greenlake Platform.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!