Wouter Hoeffnagel - 01 augustus 2022

SEC: Alibaba kan Amerikaanse beursnotering kwijt raken

SEC: Alibaba kan Amerikaanse beursnotering kwijt raken image

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) waarschuwt dat de Chinese techgigant Alibaba mogelijk van de New York Stock Exchange wordt verwijderd. Het bedrijf voldoet volgens SEC niet aan Amerikaanse financiële standaarden doordat het diens boekhouding niet kan controleren.

Alibaba is door de SEC toegevoegd aan een lijst met bedrijven die mogelijk van de New Yorkse aandelenbeurs worden verwijderd indien zij voor 2024 geen inzicht geven in hun cijfers.

Primaire notering in Hongkong

Het nieuws volgt op een aankondiging van Alibaba vorige week, dat het een primaire notering krijgt op beurs van Hongkong. Alibaba is sinds eind 2019 een notering aan de beurs van Hongkong. Het gaat daarbij om een secundaire notering. Met een primaire notering op de beurs hoopt Alibaba meer Chinese en Aziatische beleggers aan te trekken. Zhang wees hierbij op het open en diverse karakter van beide beurzen.

De SEC wijst erop dat bedrijven die zich niet aan de Amerikaanse accountancyregels houden verwijderd kunnen worden van de New York Stock Exchange. Het gaat daarbij onder meer om de mogelijkheid voor Amerikaanse toezichthouders om financiële audits van Chinese bedrijven te beoordelen. China en Hongkong willen hieraan echter niet voldoen. Alibaba en andere Chinese bedrijven lopen hierdoor het risico van Amerikaanse beurzen verwijderd te worden.

Het feit dat Alibaba nu aan de lijst is toegevoegd betekent volgens persbureau Reuters dat een inspectie van de boeken van Alibaba niet mogelijk is. Indien de boekhouding van bedrijven drie jaar niet gecontroleerd kan worden, kan de SEC hun beursnotering opheffen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!