FBI looft miljoenen dollar uit voor info over inmenging in verkiezingen

01-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

FBI looft miljoenen dollar uit voor info over inmenging in verkiezingen

De Amerikaanse FBI looft een beloning van 10 miljoen dollar uit voor informatie over buitenlandse inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. In het specifiek hoopt de FBI informatie te verzamelen over de Russische zakenman Yevgeniy Viktorovich Prigozhin, die nauw bevriend zou zijn met de Russische president Vladimir Putin.

De FBI verdenkt de Russische zakenman van het financieren van een organisatie die de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 probeerde te beïnvloeden. Het gaat daarbij om Internet Research Agency (IRA), een Russische zogeheten 'troll-farm' die ervan wordt beschuldigd de presidentsverkiezingen van 2016 te hebben verstoord. Naar verluid zou de IRA Donald Trump hebben geholpen Hillary Clinton te verslaan.

Valse social media-accounts

Dit zou de IRA hebben gedaan met behulp van honderden valse social media-accounts, die zich voordeden als activisten. Zij verspreidden valse nieuwsberichten, probeerden naar verluid Amerikanen tegen elkaar op te zetten en demonstraties op te tuigen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vermoedt dat IRA het Amerikaanse politieke systeem al sinds 2014 probeert te ondermijnen.

IRA zou zijn activiteiten ook via allerlei andere organisaties hebben uitgevoerd. Het gaat daarbij onder meer om Internet Research, MediaSintez, GlavSet, MixInfo, Azimut en NovInfo.

De FBI verdenkt Prigozhin ervan verantwoordelijk te zijn voor de financiering van de organisatie. De Russische zakenman is eigenaar van restaurants en kateringbedrijven. Ook zou hij nauwe banden onderhouden met Putin. De FBI stelt dat Prigozhin een van de belangrijkste financierders van IRA was.

Terug naar nieuws overzicht