WSJ: Belang van Jack Ma in Ant Group mogelijk afgebouwd

02-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

WSJ: Belang van Jack Ma in Ant Group mogelijk afgebouwd

De Chinese entrepreneur Jack Ma staat mogelijk een deel van zijn belang in het Chinese fintechbedrijf Ant Group af. Ma heeft 50,2% van de aandelen in Ant Group in handen.

Dit meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ant Group is in China een grote speler op de betaalmarkt. Naar schatting ruim een miljard gebruikers maken gebruik van Alipay. Ook beschikt het bedrijf over een grootschalig investeringsplatform en houdt het zich bezig met micro-leningen.

Druk vanuit de Chinese overheid

De Chinese overheid oefent echter al langer druk uit op het bedrijf om tot hervormingen te komen. Zo werd een initial public offering (IPO) in november 2020 op het laatste moment geblokkeerd door Chinese toezichthouders. In navolging hierop werd het bedrijf gedwongen zich te hervormen tot een financiële organisatie die onder toezicht staat van de Chinese centrale bank.

Ma heeft via een aparte entiteit met 50,2% van de aandelen een meerderheidsbelang in Ant Group. Als onderdeel van een reorganisatie zou Ant Group zijn afhankelijkheid van Ma echter willen afbouwen, meldt de Wall Street Journal. Mogelijk staat Ma daardoor een deel van zijn belang in Ant Group af aan andere leidinggevenden van het bedrijf. 

Opnieuw vertraging voor IPO

De verwachting is dat het plan van Ma opnieuw tot vertraging leidt voor de geplande IPO. Indien het meerderheidsbelang in een Chinese organisatie verandert moet het bedrijf tot drie jaar wachten voordat het in China naar de beurs mag. Hongkong verplicht bedrijven tot een jaar wachttijd.

Terug naar nieuws overzicht