Apple aangeklaagd door Franse ontwikkelaars

02-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Apple aangeklaagd door Franse ontwikkelaars

Een groep Franse ontwikkelaars daagt Apple voor de rechtbank. De developers stellen dat Apple een te hoog tarief rekent voor het aanbieden van apps via zijn App Store. Hiermee overtreedt Apple volgens de partijen de concurrentiewetgeving.

Persbureau Reuters meldt dat onder meer nieuwsapps van Le Figaro en L'Équipe evenals de vereniging van contentproviders Le Geste naar de rechter zijn gestapt. De partijen hekelen de dertig procent commissie die ontwikkelaars moeten afstaan aan Apple bij gebruik van de appwinkel. Naast de commissie van dertig procent moeten ontwikkelaars ook jaarlijks een bedrag van 99 dollar betalen voor het gebruik van de App Store.

Geen alternatief

De ontwikkelaars wijzen er onder meer op dat zij geen andere mogelijkheid hebben om apps aan te bieden, aangezien Apple de App Store als enige appwinkel toestaat op het iOS-platform. Zij stellen dat de werkwijze van Apple innovatie hindert en dat consumenten te weinig alternatieven hebben om apps te downloaden.

De commissie die Apple rekent in de App Store is al langer onderwerp van discussie. Fortnite-ontwikkelaar Epic Games stapte eerder over op een eigen betaalsysteem, die in zijn game werd verwerkt. Apple verwijderde Fortnite hierop uit de App Store, waarna een juridische strijd losbarstte. In deze rechtszaak werd uiteindelijk vastgesteld dat Apple eigen betaalsystemen van ontwikkelaars moet toestaan. De commissie van dertig procent bestaat echter nog steeds. Epic Games is hiertegen in beroep gegaan.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility