Wouter Hoeffnagel - 02 augustus 2022

IBM onderzoekt naar mogelijk manipulatie van verkoopcijfers

IBM onderzoekt naar mogelijk manipulatie van verkoopcijfers image

De raad van bestuur van IBM onderzoekt claims dat zijn verkoopcijfers zijn gemanipuleerd. Door de manipulatie zouden leidinggevenden onterecht bonussen hebben opgestreken.

Aanleiding voor het onderzoek is een brief van advocaten die een groep boze aandeelhouders vertegenwoordigen. IBM ontving deze brief enkele dagen voordat het bedrijf is aangeklaagd wegens het manipuleren van de aandelenkoers, meldt The Register. In de brief roepen zij IBM's raad van bestuur op tot het onderzoeken van de mogelijke manipulatie van omzetcijfers.

Aandeelhouders dreigen met rechtszaak

Bronnen melden aan The Register dat de aandeelhouders met een rechtszaak dreigen indien IBM's raad van bestuur de zaak niet afdoende oppakt. In dit geval proberen de aandeelhouders miljoenen dollars aan bonusbetalingen terug te halen van leidinggevenden. Dit geld zou dan terugvloeien in de kas van IBM, iets waarvan de aandeelhouders profiteren. Ook melden de bronnen dat IBM inmiddels een juridisch kantoor in de arm heeft genomen om de aantijgingen te onderzoeken.

De fraude zou tussen 4 april 2017 en 20 oktober 2021 hebben plaatsgevonden. Hierbij zouden miljarden dollars aan omzet in de boeken zijn verschoven zijn de mainframe-business van IBM naar Cloud, Analytics, Mobile, Security and Systems (CAMSS). De aanklacht richt zijn pijlen onder meer op de huidige CEO van IBM Arvind Kirshna, voormalig CEO Ginny Rometty, de huidige CFO James Kavanaugh en voormalig CFO Martin Shroeter.

IBM wil tegenover The Register niet reageren op de berichtgeving.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!