Martijn Kregting - 04 augustus 2022

Defensie haalt deadline voor vertrek uit Burum niet

Defensie haalt deadline voor vertrek uit Burum niet image

Defensie gaat de deadline van september 2022 niet halen om de satellietontvangst te verhuizen uit het Friese Burum. De deadline verschuift daarom naar december 2023. Dit blijkt uit het nieuwe voorstel om het NFP (Nationaal Frequentieplan) te wijzigen. Nederland loopt met het in gebruik nemen van de voor 5G belangrijke 3,5 GHz-frequentie achter op veel andere landen.

EZK consulteert momenteel tot en met 26 augustus 2022 een ontwerpbesluit ter wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (NFP) in verband met de vernieuwde indeling van de 3,5GHz-band. De 3,5GHz-band is de frequentieruimte met een bereik van 3400 MHz tot 3800 MHz. Op basis van deze wijzigingen kan de minister van EZK, op aanvraag, vergunningen verlenen voor verschillende vormen van mobiele communicatie (landelijke en lokale). Partijen aan wie een vergunning wordt verleend, kunnen een deel van 3,5GHz-band in gebruik nemen.

Onmisbaar voor 5G

De Europese Unie heeft drie banden aangewezen als onmisbaar voor 5G: 700 MHz als lage band, 3,5 GHz als middenband en 26 GHz als hoge band met veel capaciteit over korte afstand. Nederland was al laat met het veilen van 700 MHz (in 2020, als onderdeel van de Multibandveiling). De 3,5 GHz-veiling werd uitgesteld tot april 2022. Een door de rechter toegewezen bezwaar van satelliet-operator Inmarsat, dat ook vanuit Burum opereert, leidde tot verder uitstel. Dat is nu vooralsnog december 2023.

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gebruiken het satellietgrondstation in Burum om buitenlandse communicatiesatellieten af te luisteren. Dat betekent echter dat de 3,5 GHz-band voor mobiele netwerken. Boven ‘de lijn Amsterdam-Zwolle’ totaal niet mogelijk is. Daaronder kan de frequentie slechts beperkt ingezet worden voor het gebruik van 5G-technologie. Hoewel de operators KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al sinds 2020 5G-netwerken aanbieden,

Impact covid

Eind 2018 al besloot het toenmalige kabinet dat beide inlichtingendiensten moesten verhuizen naar een geheime locatie in het buitenland. Dit zou uiterlijk september 2022 afgerond moeten worden. Nu laat het voor het NFP verantwoordelijke ministerie van EZK weten dat deze internationale oplossing nog niet is gerealiseerd. Als redenen noemt EZK de impact van de Covid-19 pandemie en de stagnatie van de beschikbaarheid van de benodigde materialen. Dit staat in een toelichting op de NFP-wijziging.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!