Italiaanse overheid en Intel in gesprek over chipfabriek

08-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Italiaanse overheid en Intel in gesprek over chipfabriek

De Italiaanse overheid en Intel sluiten op korte termijn een deal over een chipfabriek. Naar verwachting wordt vijf miljard dollar, omgerekend zo'n 4,9 miljard euro, in de fabriek geïnvesteerd.

De Europese Commissie wil meer chipproductie naar Europese bodem halen, om zo de afhankelijkheid van het buitenland op dit vlak af te bouwen. Zo introduceerde de commissie onder meer de EU Chips Act, een wetsvoorstel dat bedoeld is om de chipproductie in Europa te stimuleren. Als onderdeel van de wet krijgen Europese overheden de mogelijkheid te investeren in chipproductie.

Voor het einde van augustus een akkoord

Reuters meldt nu dat Intel en de Italiaanse overheid op het punt staan om een deal te sluiten voor de bouw van een chipfabriek in het land. Het persbureau baseert zich op bronnen die anoniem willen blijven, aangezien de informatie vertrouwelijk is. Premier Mario Draghi zou het akkoord voor het einde van augustus willen bereiken. De premier wil niet reageren op de berichtgeving van Reuters.

De investering van Intel in de Italiaanse fabriek is onderdeel van een bredere reeks investeringen in Europese chipproductie. Intel maakte vorig jaar bekend 80 miljard euro te willen investeren in Europese chipfabrieken en R&D-centra. Deze investering doet Intel gespreid over verschillende fasen. In de eerste fase is 33 miljard euro beschikbaar voor productielocaties in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië en Spanje.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware