Toeleveranciers moeten Taiwan van Apple als onderdeel van China omschrijven

08-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Toeleveranciers moeten Taiwan van Apple als onderdeel van China omschrijven

Taiwanese toeleveranciers zijn door Apple gewaarschuwd hun producten te labelen met 'Taiwan, China' of 'Chinees Taipei'. Dit is volgens de Amerikaanse techgigant nodig aangezien de Chinese overheid de naleving van de al langer bestaande importregel aanscherpt.

Dit meldt de Japanse financiële titel Nikkei. De spanning rondom Taiwan is de aflopen tijd opgelopen na het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. China ziet het bezoek als een belediging en provocatie. Het land voert sinds het bezoek onder meer militaire oefeningen uit rondom Taiwan.

Censuur

Apple is in belangrijke mate afhankelijk van Chinese toeleveranciers. Benjamin Ismail, project director bij AppleCensorship.com, uit via Twitter zijn zorgen over de stap van Twitter. Ismail denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Apple apps uit zijn App Store verwijdert die de karakter ??/?? omvatten (wat staat voor Taiwan), zonder dat hierbij 'provincie van China' wordt vermeld.

"We hebben gevraagd of Apple binnenkort start met het censureren van apps met namen die niet aan Beijing's regels voldoen of vanwege hun content", zegt Ismail tegen The Register. "Helaas is dit geen retorische vraag of sarcastische grap. We weten goed dat censuur is iets waartoe Apple absoluut in staat is, zoals het in de afgelopen decennium keer op keer heeft laten zien."

Paraplu-beweging in Hongkong

Ismail wijst hierbij onder meer op het censureren van een emoji met de Taiwanese vlag op iOS-apparaten die verkocht worden in Hongkong en Macao. Ook wijst hij op de eerdere Paraplu-beweging in Hongkong. Apple verwijderde toen een app die demonstranten voor veiligheidsredenen gebruikten. "Het gaf zeer strikte richtlijnen aan werknemers over hun betrokkenheid bij de beweging, en beperkte op abusievelijke en zware wijze hun vrijheid van meningsuiting."

De project director zegt het censuur en mensenrechtenschendingen door Apple aan de kaart te willen blijven stellen. "Geen bedrijf, laat staan een Big Tech-bedrijf, zou omzet moeten mogen prioriteren boven mensenrechten en vrijheid van individuen", besluit Ismail.

Terug naar nieuws overzicht
Software