Wouter Hoeffnagel - 09 augustus 2022

De Jonge schetste te rooskleurig beeld van het Digitaal Stelsel Omgevingswet

De Jonge schetste te rooskleurig beeld van het Digitaal Stelsel Omgevingswet image

De Eerste Kamer stelde op 15 april kritische vragen aan minister De Jonge (foto) over de oplevering van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). De Jonge meldde hierop dat alles volgens planning verliep. Dat was echter niet het geval.

Dit meldt Binnenlands Bestuur op basis van verslagen van het 'Tactische overleg planleveranciers' die het op grond van de Wet open overheid heeft verkregen. In dit overleg vergaderen softwareleveranciers die verantwoordelijk zijn voor de gemeentelijke aansluiting op het DSO met directeur realisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet Arco Groothedde en andere vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De namen van betrokkenen zijn uit het verslag verwijderd.

Onvrede onder softwareleveranciers

Tijdens de vergadering van 10 mei zou onvrede zijn ontstaan onder softwareleveranciers over de beantwoording van Eerste Kamer-vragen door minister De Jonge vier dagen eerder. De Jonge meldde hierbij dat het DSO-LV al stabiel en klaar voor gebruik was. Een van de leveranciers stelde echter dat ‘de stabiliseringsperiode […] niet zo lang is als overal wordt voorgehouden’, meldt Binnenlands Bestuur. Ook zei de leverancier: ‘De Eerste en Tweede Kamer weten dit niet. Die krijgen alleen maar te horen, alles is in april opgeleverd.’

Een van de betrokken ambtenaren, waarvan de naam is verwijderd, erkent dit. 'Als je de laatste versie van onze schriftelijke antwoorden leest, dan staat daar inderdaad nog vrij onhandig dat er op 1 april meer is, dat alles af is. En dan denk ik, dat is natuurlijk niet helemaal zo', stelt de ambtenaar. De ambtenaar stelt dat het niet de bedoeling is om verwarring te creëren of verkeerd te informeren. De beantwoording van de Kamervragen gebeurt volgens hem echter onder 'grote druk'. ‘Nou ja, dan wordt er weleens verstuurd waarvan je bij lezing achteraf denkt, had ik anders opgeschreven', citeert Binnenlands Bestuur uit het verslag.

Kritiek

Een van de leveranciers uitte kritiek. ‘Die brief is op een aantal punten zo naast de waarheid dat ik dit wel een beetje stuitend vind dat er wordt gezegd, we informeren hier goed, want dat is natuurlijk niet zo.’ De ambtenaar meldt hierop dat er nog een brief komt waarin de informatie wordt recht gezet.

De Eerste Kamer is begin juli onder voorwaarden akkoord gegaan met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Het Adviescollege ICT-Toetsing komt in oktober met een oordeel. Hierna neemt de Eerste Kamer een definitief besluit.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!